Ädelstenar Det finns inga produkter i den här kategorin.

Underkategorier

 • Akvamarin

  Akvamarin tillhör Beryll familjen. Namnet Akvamarin kommer från det Latinska ordet för water of the sea, eller vatten från havet. Namnet speglar den underbara blå färg Akvamarin har. Denna sten var ofta en kär ägodel hos många sjömän som trodde att Akvamarin hade kraft att kunna lugna Poseidon’s vrede. I hård sjö slängde många sjömän sina stenar överbord för att försöka blida Poseidon. De mest fina och sällsynta Akvamarin stenar är de så kallade Santa Maria stenar som kommer från Santa Maria de Itabira gruvorna i Brasilien. Dessa stenar har den allra bästa blå färg ihop med en oslagbar lyster.

 • Alexandrit

  Alexandrit är ofta beskriven som Smaragd på dagen och Rubin på kvällen. Alexandrit är en väldigt ovanlig och sällsynt ädelsten som skiftar färg under olika ljus förhållande. Alexandrit var först upptäckt 1830 i Ural Bergen i före detta Sovjetunionen, och namngavs efter den unga Czarevitch, Alexander Nicolajevitch som senare blev Furste. Alexandrit är födelsesten för Juni månad. Denna mycket sällsynta färg skiftande sten rankas jäms med Rubin och Padparadsha Safir som en av världens mest eftertraktade ädelstenar. Alla våra bilder av Alexandriter visar en och samma sten under olka ljusförhållanden för att visa färgändringen.

 • Ametist

  Namnet Ametist kommer från det Grekiska ordet Amethystos, som betyder inte berusad. Ametist är en variant av Quartz som vanligen förekommer I en ljus lila till mörk lila färg. Du kan också finna sällsynta Ametist stenar som ändrar färg under olika ljus förhållanden. Det har också kommit en ny typ av Ametist på marknaden som har en härlig grön färg.

 • Ametrin

  Ametrin är faktiskt två stenar i en, vilket gör den till en av världens mest ovanliga ädelstenar. Ametrin smälter samman den gyllene gula färgen av Citrin med den starka lila färgen av Ametist för att skapa denna underbart färgsprakande sten. Ametrin har traditionellt bara hittats i Bolivia, men på senare år har stora fyndigheter funnits i Brasilen. Detta har gjort att priserna på Ametrin har sjunkit och gjort denna ljuvliga sten en mer tillgänglig.

 • Andesin

  Andesin är en del av Feldspar sten gruppen. Andesin är en mycket sällsynt och vacker sten. Vissa ädelstens magasin har kallat Andesin den näste Paraiba Turmalin eftersom det finns så otroligt lite rå material att utvinna. Andesin finns i en mängd olika färger såsom grön, orange, röd och även färg ändrande.

 • Apatit

  Namnet Apatit kommer från det Grekiska ordet Apatao som betyder Att Bedra, eftersom Apatit mycket ofta har misstagits som betydligt mer värdefulla ädelstenar såsom Paraiba Turmalin. De mest eftertraktade Apatit stenar har just den blå/gröna färgen som är så känd från Paraiba Turmalin stenen.

 • Axanit

  Axinit har fått sitt namn av de skarpa yx-formade kristallerna. Det är mycket svårt att slipa Axinit och det finns därför extremt lite hög kvalitets stenar tillgängliga, vilket gör denna sten en mer sällsynt. Axinit utvinns på flera ställen såsom USA, Mexico, England och Frankrike, men de allra finaste stenarna utvinns i Pakistan samt Afghanistan. Axanit har en hårdhet om 7 vilket gör den en mycket hållbar sten som lämpar sig utmärkt till smycke innefattning.

 • Beryll

  Namnet Beryll kommer från det antika Grekiska ordet Beryllos, blå/grön färg på vattnet. Detta namn var tidigare använt för alla blå och gröna ädelstenar, men ändrades sedan till att bara användas för Beryll. Det finns en hel del olika ädelstenar som faller under Beryll familjen såsom Akvamarin (blå), Bixbite (röd), Smaragd (grön), Goshenite (färglös), Helidor (gul/orange) och Morganit (rosa).

 • Bärnsten

  Bärnsten består av förstenad träkåda och ofta hittas i en gul/brun färg. Det finns dock många andra färger såsom röd, violet, svart och grön. Bärnsten innehåller ibland insekter som fastnade i klådan när den fotfarande var klibbig för milijoner år sedan.

 • Citrin

  Citrin är den gula varianten av kvarts och får sitt namn efter Citron. Citrin hittas ofta i närheten av ametist, en annan variant av kvarts. Citrin får sin gula färg från små bestånds delar av järn, och är födelsesten för ni som är födda i November.

 • Danburit

  Först upptäckt i staden Danbury, Connecticut, denna vackra ädelsten har sedemera också hittats i Japan, Burma, Madagaskar samt Mexiko. Danburit har på senare år blivit mycket populär som smycke sten istället för vit diamant då färgen är identisk, men storleken mycket större och otroligt mycket mer prisvärd en diamant. Danburit har en hårdhet av 7 vilket gör att den passar utmärkt till alla typer av smycken.

 • Demantoid Granat

  Demantoid Granat (Granet) är en av de allra mest sällsynta ädelstenar i världen. Denna sten blev först upptäckt i de Ryska Ural Bergen år 1855. Namnet Demantoid kommer från det Tyska ordet Demant (diamant liknade) eftersom Demantoid har en lyster som är till och med bättre en Diamanter! En av de mest kända kännetecken på en Demantoid Granat är de så kallade Horsetail Inclusions. Många Demantoid Granat stenar har små inneslutningar som har samma form som en hästsvans. Många tror att en Demantoid Granat måste ha en sådan här inneslutning för att vara en riktig Demantoid, men detta är helt fel. Det finns mer Demantoid Granat som har få eller inga inneslutningar i en vad det finns stenar med dessa Horestail Inclusions. Idag hittas det inte mycket Ryskt material längre vilket gör att äkta Ryska Demantoid Granat blir ännu mer värdefulla. Mycket av det material som finns på marknaden nu är lite lägre kvalitets från Namibia.

 • Diamant

  Namnet Diamant kommer från det Grekiska ordet Adamas som betyder oöverträffad & är födelsesten för er som är födda i April. Ofta känner vi endast till traditionella vita diamanter men diamanter finns faktiskt i en hel rad olika färger såsom champagne, svart, rosa, gul etc. De fancy färgade diamanterna är ofta mycket mer sällsynta en de traditionella vita diamanterna.

 • Diaspore

  Diaspore (även kännd som Zultanit) upptäcktes år 1801 i Mramorskoi, Kossoibrod – Ural Bergen. Trots att denna skönhet blev upptäckt under tidiga 1800-talet, så var det inte förrän under 1970-talet som slipade stenar började säljas på marknaden. Diaspore är en väldigt sällsynt sten som ibland har en färgändring mycket lik den av Alexandrit. På grund av de små mängder rå material som nu för tiden mest hittas i Turkiet, så har priserna på kvalitets Diaspore skjutit i höjden de senaste åren.

 • Granat

  Granat har haft en plats i ädelstenshistorian i över 5000 år. Namnet kommer från det Latinska ordet för kärna, Granatus, eftersom stenen har en liknande färg som kärnorna från frukten Pomegranate. Det finns en mängd olika typer av granat stenar såsom Mandarin, Mozambique, Rhodolite, Mali, Spessertit samt de mer sällsynta Demantoid & Tsavorit Granat.

 • Flourit

  Fluorite finns I en hel mängd olika färger såsom lila, blod röd, gul, ljus grön, paraiba blå och är känd som Världens mest färgrika ädelsten. Namnet Fluorite kommer från det Latinska ordet Fluere som i stort sett betyder Att Flyta. Den mest eftertraktade färgen är den så kallade paraiba blå (namnet kommer från den världsberömda Tourmaline stenen som hittas I Paraiba regionen I Brasilien som har en fantastisk blå/grön färg).

 • Goshenit

  Goshenit tillhör Beryll familjen och är den ofärgade varianten av beryll. Goshenit används ofta som ersättnings sten till den mycket dyrare diamanten.

 • Hackmanit

  Hackmanite är en mycket sällsynt och märklig sten som först upptäcktes i början av 1800-talet och namngavs efter den Finska geologen Victor Hackman. Till skillnad från andra färgändrande stenar såsom Alexandrit så ändras inte färgen genast utan det tar lite tid. När du exponerar en Hackmanite till solljus så ändrar den färg. Denna färg stannar sedan kvar i stenen tills du bevarar den i ett mörkt rum under 20 min – ett par timmar (skiljer från sten till sten). Stenen återtar då sin orginal färg. Denna färgändring sker varje gång du utför samma process och du kan göra detta hur många gånger som helst. Det finns oerhört lite råmaterial av denna sten så även små stenar har ett mycket högt värde.

 • Hiddenit

  Hiddenit är den grön/gula varianten av Spodumen familjen. Den gröna färgen kommer från små mängder krom. Spodumen upptäcktes 1877 i Brasilien men utvinns numera även i Afrika, Mexico, Kanada, Burma, Ryssland och till en liten del även i Sverige.

 • Iolit

  Iolite kallas även Viking Stenen och är ofta mistagen som Tanzanite. Namnet Iolite kommer från Grekiska ordet ios som betyder lila.

 • Jade

  Under många århundrande så trodde man att Jade var en enda ädelsten, men år 1863 så upptäckte man att Jade faktiskt består av två typer av stenar – Jadeit och Nefrit. Nefirt är den vanligare sorten, men Jadeit finns med ett större färgspektrum med färger såsom grön, lila, vit, rosa, brun, röd, blå, svart, gul och orange. De största Jade fyndigheterna finns fortfarande i Burma (Maynmar), men det hittas även Jade bland annat i Kina, Australien, Nya Zeeland, Cananda och Syd Amerika

 • Kalcedon

  Kalcedon är både hela gruppen av mikrokristallina kvartser, samt den lila/blåaktiga varianten som är den egentliga kalcedonen. Namnet kommer från Chalcedon som var en stad vid Bosporen. Kalcedon har ofta använts som healing sten eftersom det är trott att Kalcedon kan bota ångest, räddsla, depression samt feber för att nämna några. Kalcedon finnes ofta i stora, fina kristaller vilket gör det perfekt som smycke sten.

 • Korall

  Fossil Korall är en naturlig sten formad ifrån antika koraller. Fossil korall skall inte blandas ihop med utrotningshotade korall rev i nutidens hav. Dessa helt underbara korall stenar kommer ifrån Indonesien och bildades för ca 400 milijoner år sedan. De vulkaniska öarna i Indonesien är värd för många fyndigheter av fossila koraller. Barisan bergskedjan längs den västra gränsen av ön Sumatra är hitteplats för en rad sällsynta, vackra fossiler. Korral rev och nära strandskogar bevarades genom begravning i vulkaniska sediment rika på mineraler inklusive järn, mangan och kisel.

 • Kvarts

  Kvarts stenar är oftast indelade i 2 grupper baserat på kristall formationen. Macrocrystalline Kvarts (större kristaller) inkluderar stenar såsom Ametist, Ametrin, Citrin, Rosen samt Rök Kvarts. Cryptocrystalline Kvarts (mindre kristaller) inkluderar stenar såsom Agate, Karneol, Blodsten samt Jasper. Man behandlar ofta vit kvarts med olika typer av ytbehandling så man kan få otroligt fina färger såsom Tanzanit Blå, Mystisk, Padparadscha Orange, Rosa etc.

 • Krom diopsid

  Krom Diopsid är en sällsynt typ av Diopsid där färgen kommer från kromium. Namnet Diopside kommer från de Grekiska ordet diopsis som i stort sett betyder att ha två utseenden. Detta har referens till den starka pleochroism som finns i många Krom Diopsid stenar. Pleochroism är när en sten visar olika färg nyanser när du tittar på den under olika vinklar.

 • Krysopras

  Krysopras är en underbar sten som ofta förväxlas med de mer dyrbara Jade stenarna. Den genomskinliga färgen är den mest eftertraktade sorten och dessa utvinns mestadels i Australien.

 • Kunzit

  Kunzite blev först upptäckt i Kalifornien år 1902, och namngavs efter Tiffany’s chefs gemolog, G. F. Kunz. Kunzite är en sten som både är Phosphorescence och Pleochroism. En sten som är Phosphorescence riktigt glöder efter att du har haft stenen ute i sol ljus. Detta kan bäst ses när du tittar på stenen i kvälls ljus efter en dag ute i solen. I en sten som är Pleochroism kan du se två olika färg nyanser beroende på vilken vinkel du tittar på stenen. Dessa två egenskaper bidrar till att göra Kunzite till en mycket ovanlig, och eftertraktad sten.

 • Kyanit

  Kyanit (även kallad Disthene) får sitt namn från det Grekiska kyanos som betyder blå. Kyanit har ofta en underbar, Kashmir blå färg och var faktiskt såld under namnet Safir i Europa fram tills slutet av 1800-talet. Kyanite är en ypperlig ersättnings sten för den dyrare varianten av Blå Safir. Trots att Kyanit utvinns på flera platser runt om i världen så är det i Nepal som de allra bästa Kyanit stenar finnes. 1995 upptäcktes en ny fyndighet i Kali Gandaki regionen i Västra Nepal och Tibet som ger otroligt vackra Kyanit stenar.

 • Labradorit

  Labradorit är en del av Feldspar sten gruppen och hittas i många olika färger såsom gul, orange, röd, grön, färglös mm

 • Morganit

  Morganit eller, Pink Beryl som den först kallades, upptäcktes år 1911 på Madagaskar. Namnet ändrades sedan av den berömda huvud gemologen hos Tiffany (ett mycket anrikt juvel företag i USA), G.F. Kunz till Morganite. Han namgav stenen Morganite som en hyllning till sin huvudinvesterare tillika ädelstensentusiast John Pierport Morgan (en känd Amerikansk bankir/investerar). Morganit är den rosa/persiko färgade varianten av Beryll. Den karakteristiska färgen kommer från mangan innehållet som dessa stenar har.

 • Månsten

  Månsten är en variant av ortoklas som är opalescent med ett blått eller vitt skimmer som liknar månens sken. Skimret orsakas av ljusreflexion från den inre strukturen som består av en sammanväxning av albit och ortoklasfältspar. Tunna lager av albit ger den vackra blå färgen; tjocka lager ger ett vitt skimmer. Ibland har månstener en så kallad katt öga effekt som höjer värdet på stenen.

 • Opal

  Opal finns i en mängd olika färger och får sitt namn från det Romerska ordet opalus och från det Grekiska ordet opallios som betyder att se färgändring. Svart Opal är oftast funnen i Lightning Ridge, Australien. Denna underbara ädelsten är den mest eftertraktade och sällsynta typen av Opal. Bas färgen är oftast svart, brun eller grå och har ett fantastiskt färgspel av regnbågens alla färger när du tittar på stenen under olika vinklar. Det finns även andra typer av opaler såsom gröna, rosa etc och den underbart vackra eld opalen. Eld Opal är namngiven efter dess starka solgula och orange gula färg. Eld opal är en lite konstig sort av opal med tanke på att denna sten har minimal färgspel jämt andra opaler. Eld opaler har varit mycket uppskattade i Amerika och Aztek indianerna kallade denna sten Quetzalitzlipyollitili eller gemstone of the bird of paradise. För Aztek indianerna var eld opalen en stark symbol av kärlek och lust.

 • Peridot

  Peridot är födelse sten för de som är födda i Augusti månad och var känd som Sol stenen för de antika egyptierna. Egyptierna letade traditionellt efter Peridot på kvällar och nätter då stenens naturliga sken gjorde det lättare att hitta. De mest värdefulla Peridots är de som har så klar grön färg som möjligt. Den mest eftertraktade och värdefulla färg är den gräs gröna färgen. Peridot är ofta använd som ersättnings sten åt smaragd eftersom Peridot är en väldigt prisvärd sten.

 • Prehnit

  Prehnit är en underbar, exotisk ädelsten som ofta har en mycket bra lyster. Prehnit har fått sitt namn efter överste Hendrik Von Prehn som upptäckte denna sten i Syd Afrika i mitten av 1700-talet. De mest eftertraktade Prehnit stenar har vanligtvis en läcker äppel grön färg, mycket lik Jade. Prehnit kan dock också förekomma i andra färger såsom gul, grå, vit och färglös. Över 90% av ädelstens kvalitets Prehnit utvinns i Australien.

 • Pärlor
 • Rubellit

  Namnet Rubellit kommer från det Latinska ordet rubellus som i stora drag betyder kommer från röd. Med undantag av Rubiner så finns det ingen ädelsten som har en så rik röd/lila färg som Rubellit. Rubellit stenar har oftast en hel del inneslutningar i dom. Detta beror på att Rubellite kristallen är formad nära kärnan av kristall trädet. Detta gör att dessa kristaller blir utsatta för mer tryck och värme, vilket bidrar till fler inneslutningar.

 • Rubin

  Rubiner är mer sällsynta än Diamanter! Diamanter hittas jorden över och nya gruvor upptäckts ständigt medans Rubiner endast hittas i ett fåtal gruvor och nya fynd är mycket sällsynta. Rubiner har hittats i över 2,500 år och kallas oftas för Kungen av ädelstenar. Rubin är födelsesten för Juli månad och får sitt namn efter det Latinska ordet för röd, Rufus.

 • Safir

  Safir är samlings namnet för alla icke röda korundum stenar. Namnet Safir tros komma från det Grekiska ordet Sappheiros, som betyder blå. Safir (eller Sapphire) är födelsesten för de som är födda i September månad. Safirer är den mest populära färgade ädelstenen i världen, mer populär en både Rubiner och Diamanter! Safirer finns i alla olika färger såsom blå, gul, lila, orange, rosa mm. Visste du att Rubiner och Safirer är samma sorts sten, det är bara färgen som skiljer dom åt. De röda stenarna kallas Rubiner medans alla andra färger kallas Safirer.

 • Sfalerit

  Sfalerit är en sällsynt samlarsten med en lyster bättre en till och med diamanter! Denna sten är oftast mörkbrun eller svart, men i sällsynta fall hittas stenar som ger en underbar gul/grön/röda stenar som kan fasettslipas. Namnet Sphalerite blev introducerat år 1847 av E.F. Glocker. Sphalerite stenar har också en mycket stark Pleochroism. I en sten som är Pleochroism kan du se två eller fler olika färg nyanser beroende på vilken vinkel du tittar på stenen. Hög kvalitets Sphalerite stenar har ofta en helt underbar, nästan regnbågs liknande färg när du ser stenen i tex sol ljus.

 • Sillimanit katt öga

  Sillimanit får sitt namn efter den Amerikanska gemologen Benjamin Silliman. Sillimanit slipas ofta som cabochon form då denna sten mycket sällan är transparent. Stenar som har kanal eller fjäderliknande rutilinneslutningar kan ibland skapa en katt öga effekt. Detta gör stenen en mer attraktiv och värdefull. Man hittar Sillimanit runt om i världen men de största fyndigheterna hittas i Tanzania, Burma, Sri Lanka, Indien och Brasilien. Sillimanit har en hårdhet om 6-7 vilket gör att den passar utmärkt som smycke sten.

 • Smaragd

  Smaragdens underbart gröna färg, kombinerat med dess ovanlighet gör Smaragd till en av världens mest värdefulla ädelstenar. Smaragder är en del av Beryll familjen. Små element av Krom, Vanadium och Järn ger Smaragden dess välkända gröna färg. Olikt andra stenar i Beryll familjen, så har Smaragder oftast små frakturor inne i stenen. Dessa kallas oftas Jardin & är en del av Smaragdens karaktär. OBS! Tänk på att bilderna är kraftigt förstorade så inneslutningarna är inte alls så synliga i verkligheten.

 • Sphene

  Sphene är en av världens mest ovanliga ädelstenar och dess lyster är till och med bättre en Diamanters! Namnet Sphene kommer från det Grekiska ordet för klyfta. Detta är eftersom kristallerna i Sphene vanligtvis är klyft formade. Sphene har inte bara en lyster som slår Diamanter, men Sphene har också en mycket stark Pleochroism. I en sten som är Pleochroism kan du se två eller fler olika färg nyanser beroende på vilken vinkel du tittar på stenen. Hög kvalitets Sphene stenar har ofta en helt underbar, nästan regnbågs färg när du ser stenen i tex sol ljus.

 • Spinell

  Spinell är såpass lik Rubiner att många tar miste mellan dessa två stenar. Visste du att både den legendariska Timur Ruby och Black Prince’s Ruby i Brittiska Kronjuvelerna är igentligen spinell stenar? Spinell finns i en mängd olika färger såsom röd, rosa, violett, gul, orange, blå, mörkgrön, grön, brun, svart, silver.

 • Tanzanit

  Tanzanite har bara funnits i knappt 40 år då denna helt underbara ädelsten blev först upptäckt 1967. Tanzanite blev upptäckt av en lokal befolknings grupp som heter Massai. Dom fann denna juvel vid foten av Mount Kilimanjaro i Tanzania. Det finns otroligt lite gruvor i Tanzania som utvinner denna sten, så man kan lätt säga att Tanzanite är 1000-tals gånger så sällsynt som en Diamant!

 • Topas

  Topas betraktades av de antika egyptierna som Sol Stenen eftersom dom trodde att färgen kom från sol guden Ra. Topas är födelsesten för November månad och finns i en hel mängd olika färger såsom blå, rosa, gul, grön, vit och förstås Mystisk.

 • Tsavorit granat

  Tsavorite blev först upptäckt 1967 av den Skottska geologen Campbell R. Bridges i Tanzania. Han fann senare större fyndigheter i Tsavo regionen i Kenya. Namnet Tsavorite kommer från den stora nationalparken Tsavo National Park i Kenya. Tsavorite är tillsammans med Demantoid den mest sällsynta och värdefulla sorten av Granat. Det är mycket ovanligt att finna stenar fria eller med mycket små inneslutningar eftersom Tsavorite är känd för att vara en sten med mycket inneslutningar i.

 • Turkos

  Turkos var en av de allra första ädelstenar som började utvinnas och har uppskattas sedan en lång tid tillbaka för sin himmelsblå till gröna färg. Vilken färg turkos har beror på hur mycket järn och koppar den innehåller.

 • Turmalin

  Visste du att Turmalin är ofta kalled The Chamelon of Gems eftersom den har så många olika färg nyanser? Turmalin är också födelsesten för Oktober månad. Turmalin är funnen i fler färg nyanser en någon annan ädelsten i världen. Trots att Turmalin inte är lika glamorous som till exempel Rubin eller Safir, så är faktiskt Turmalin med sina olika färg nyanser minst lika värdefull.

 • Zirkon

  Zirkon är födelsesten för December månad. Zirkon är ofta använd som Diamant eftersom Zirkon har en så otroligt stark brillians som lätt matchar den av Diamanter. Många förvillar Zirkon med Cubic Zircon vilket inte är helt rättvist. Cubic Zircon är en billig, syntetisk sten. Den enda jämlikheten med en naturlig, äkta Zirkon är namn likheten och färgen. De viktigaste saker du skall titta på när du köper en Zirkon hur intensive färgen och briljansen är. Zirkon finns i många olika färger såsom blå, champagne, brun, rosa, röd med fler.

 • Cubic Zirkon

  Cubic Zirconia (CZ) är ofta använd som Diamant ersättare eftersom CZ har en så otroligt stark brillians som lätt matchar den av naturliga diamanter.

 • Övrigt
 • Moldavit

  Moldavit, eller Tektit som den också kallas, har sitt ursprung ifrån en Metorit för nästan 15 milijoner år sedan. Moldavit hittades först 1787 i floden Moldau i före detta Tjeckoslovakien, därav namnet Moldavit. Moldavit är en av världens mest sällsynta mineral!