Safir Diamant Rubin Smaragd Tanzanit Akvamarin Alexandrit Ametist
Ametrin Apatit Citrin Danburit Demantoid Grant Krom Diopsid Flourit Granat
Iolit Kunzit Kvarts Kyanit Morganit Opal Peridot Rubellit Turmalin
Sphalerit Sphene Spinell Topas Tsavorit Granat Turmalin Månsten Zirkon
Bärnsten Födelsestenar Grund detaljer om ädelstenar Mohs hårdhets skala Chanthaburis ädelstens marknad Guld smycke köp guide Silver smycke köp guide  


 

Safir

Grundfakta:

Månadsten: September
Ursprung (viktigaste): Australien, Indien, Kambodja, Kenya, Kina, Madagaskar, Nigeria, Sri Lanka, Tanzania, Thailand & Vietnam
Färger: Alla utom röd (röd korund klassas som rubin)
Familj: Korund: Al2O3
Hårdhet: 9
Refraktiv Index: 1.76 – 1.78
Specifik Vikt: 3.97 – 4.05
Behandling: Behandlas ofta med värme men även andra typer förekommer i mindre grad

Safir får sitt namn efter det Latinska ordet sapphirus (blå) och är ofta omnämd som gem of heavens eftersom dess färger avspeglar himmlens färg under olika tider på dygnet.

Myter och legender:

Blå är en favorit färg både bland män och kvinnor och är den färg som psykologiskt länkar till kännslor som sympati, lugn och lojalitiet. Enligt legend så var Prometheus (ärkerival till Zeus) den första person att bära safir. Enligt legend stal han denna ädelsten ifrån Cacaus.

Persierna trodde att safirer var en flisa av pedistalen som höll uppe jorden och att dess reflektion gav himmlen färg. Safir är omnämt i Bibeln om att vara en av de 12 eld stenarna (Ezekiel 28:13–16) som gavs till Moses och sedemera innefattades i Aaron’s bröstplatta (Exodus 28:15–30). Safir är också en av 12 ädelstens set i grunden av Jerusalems stadsmurar (Revelations 21:19).

Safir fakta:

Trots att safirer finns i alla möjliga färger så är det den blå safiren som traditionellt är den mest eftertraktade. Safirer är identiska med rubiner frånsett en sak, färgen (de röda stenarna kallas rubin). Safirer får sin färg ifrån små beståndsdelar av järn och titanium. Namnet corrundum (korund) tros komma från 3 antika Tamil, Hindi och Sanskrit ord för rubiner och safirer, kurundam, kurund och kuruvinda.

Personlig benägenhet är givetvis en viktig roll i valet av en ädelstens färg, men historiskt sett så är en medel blå (kungs blå) safir den mest efterfrågade. Safir är en av de hårdaste ädelstenar som finns, bara diamanter är hårdare.

Stjärn effekt är en reflektion som kommer på stenar som har kanal eller fjäderliknande rutilinneslutningar. Dessa kan ibland skapa en stjärn effekt vilket gör stenen en mer attraktiv och värdefull.

Safirer från olika delar av världen kan skifta en aning i utseende. Några av de vanligaste safirerna är listade nedan.

Australiensk safir:

Några av världens största safir fyndigheter finns i Australien. Även om top kvalitets Australienska safirer inte kan jämföras med de allra finaste Ceylon eller Madagaskar safirer så är dom mycket eftertraktade. Safirer har utvunnits i över 100 år i Australien. Majoriteten av safirer hittas vid 3 olika områden: Anakie i centrala Queensland, Lava Plains i norra Queensland samt New England runt Inverell i nord östra New South Wales.

Under 1980 talet så producerade Australien ca 70% av hela världsproduktionen av safirer. Trots att detta har sjunkt så är efterfrågan för Australienska safirer fortfarande mycket hög.

Ceylon safirer (Sri Lanka):

Sri Lanka har länge varit kännt som en plats där mycket hög kvalitets ädelstenar hittats. Man tror att den första plats man utvann safirer var just Sri Lanka. Safirer från Sri Lanka syntes först i smycken bland Etruscans (600-275 BC) och användes flitigt bland Greeker och Romare från runt 480 BC och framåt.

I Sri Lanka hittas de flesta safirer i Elahera och Ratnapura (vilket i stort sett betyder ädelstens staden). Safirer har utvunnits i Ratnapura för över 2500 år. Baserat ca 10 mil sydost om Sri Lankas huvudstad Colombo, Ratnapura har de allra största fyndigheter av safirer i Sri Lanka. Här hittas safirer bland grus och sand oftast runt 10-30 meter under jord. Kännda för sina blåklints safirer, Sri Lankan safirer har alltid varit förknippade med hög kvalitet. Sri Lankan safirer blev omåttligt populära 1981 tack vare att Prins Charles gav Lady Diana en förlovnings ring med en fantastiskt vacker 18 carats Sri Lankan blå safir.

En annan mycket vacker och sällsynt safir från Sri Lanka är Padparadscha safiren. En av de mest eftertraktade och värdefulla safirer som finns, namnet Padparadscha kommer från likheten med den exotiska röd/orange/rosa blomman Padparadscha (botaniska namn Nelumbo Nucifera Speciosa) som återfinns på Sri Lanka. Trots att det numera säljs massvis av safirer som Padparadscha från andra länder (såsom Madagaskar), så är det bara safirer från Sri Lanka som är den äkta varan!

Kanchanaburi safirer (Thailand):

Kanchanaburi är nog mest kännt för bron över floden Kway, men här hittas även mycket vackra safirer. Kanchanaburi’s Bo Ploi gruvor öppnades 1918 och var under 1900-talet en av världens största producenter av blå safirer. På senare år har dock produktionen avtagit vilket har medfört att safirer från Bo Ploi gruvorna blir mer och mer eftertraktade.

Madagaskar safirer:

Idag producerar Madagaskar mycket hög kvalitets safirer men det var inte förrän i början av 1990 som man faktiskt fann safirer på Madagaskar. Upp emot 20% av hela världsproduktionen av safirer beräknas nu komma ifrån Madagaskar. Majoriteten av safirer utvinns i Ilakaka, men även i Andranondambo, Andrebabe och Diego Suarez.

Nigeria safirer:

Nigeria är kanske inte så välkännt bland ädelstens älskare, men Nigeria producerar en stor del mycket vackra safirer. Det mest kännda område är Nisama Jama i Kaduna regionen.

Pailin safirer (Kambodja)

Den Kambodjanska staden Pailin (antika Khmer ordet för blå safir) är genomdränkt av lokal folktro gentemot deras skatter.

En legend är att folket som jagade i skogarna runt Pailin mötte en magisk gamal dam kallad Yiey Yat (yiey betyder mormor på Khmer) som levde som en enstöring i bergen. Hon fruktade för det lokala vildlivet och således sa hon till byborna att om dom slutade att jaga skulle gudarna belöna dom med något av mycket större värde i strömmarna och floderna från Yat berget. Byborna gick dit och såg en utter (pey på Khmer) lekandes (leng på Khmer) i ett vattendrag. Uttern simmade upp till byborna och öppnade sin mun som var full av ädelstenar. På grund av detta kallas området och safirerna som hittas där idag för Pey Lang, som översatt till Thailändska blev Pailin.

Shangdong safirer (Kina):

Trots att Kina aldrig har setts som en historisk plats där safirer funnits (safirer utvanns först i slutet av 1970-talet), så har det Kinesiska folket länge kännt till deras skatter. Safirer utvinns i ca 20 av Kinas provinser men det största fynden hittas längs med östkusten. De allra finaste safirerna hittas i Shangdong provinsen. Safirer i Shangdong provinsen upptäcktes i närheten av Wutu, Changle i slutet av 1980-talet. Safirer från Kina har generellt sett en lite djupare blå färg liknande de från Bang Kah Cha, Chanthaburi samt Australienska safirer.

Tanzania safirer:

Mellan Serengeti’s slätter och Indiska oceanen ligger en av de mest sagolika ädelstens områdena i hela Afrika, Umba dalen. Här hittas otroligt vackra, mycket hög kvalitets safirer (många av så bra kvalitet att ingen behandling behövs). Safirer utvinns även i södra delen av Tanzania, runt Tundura området.
Till toppen av sidan.


Diamant:
Grundfakta:

Månadsten: April
Ursprung (viktigaste): Afrika, Australien, Kanada, Ryssland
Färger: Från klassisk vit till sällsynt röd
Familj: Kol
Hårdhet: 10
Refraktiv Index: 2.41 – 2.42
Specifik Vikt: 3.53
Behandling: Kan behandlas med bland annat irradiation (värme), laser fyllning samt även andra typer som förekommer i mindre grad

Ordet diamant kommer från det Grekiska ordet adamas som betyder oöverträffad. Marilyn Monroe sa en gång i tiden att diamanter är en flickas bästa vän. Under de senaste hundra åren har detta stämt då diamant har blivit den mest eftertraktade ädelsten av alla.

Myter och legender:

Det finns en mängd olika myter och legender om diamanter. Hinduerna trodde att diamanter blev skapta när blixten slog ner i stenar. Romarna bar diamanter eftersom dom trodde att dom hade magiska krafter som kunde skydda dom på slagfälten.

Fram tills 14 hundra talet var det bara kungligheter som fick bära diamanter. Under 14 hundra talet började man se diamanter innefattade på smycken i Europa, framför allt då små diamanter som sido stenar. Dock var större diamanter fortfarande reserverade för kungligheter och extremt rika familjer. Som ett exempel hade den kjeserliga kronan för den Ryska Tsarina Catherine den andre (1729-1796) hela 4936 diamanter innefattade!

För ädelstens gradering/värdering använder man oftast 4 graderings punkter, kallats för de 4 C. För andra ädelstenar spelar ofta ursprung in en hel del gentemot värdet av stenen, men hos diamanter använder man strikt de 4 C (står för Cut/slipning, Color/färg, Clarity/klarhet och Carat weight/carat vikt).

Färg (color):

Helt färglösa diamanter är extremt sällsynta, vackra och mycket eftertraktade bland samlare. För ett otränat öga ser de flesta diamanter vita ut, men det finns en del grader av vithet.

Diamant Färg Skala:
D-E (River) - Mycket sällsynt vit färg.
F-G (Top Wesselton) - Sällsynt vit.
H (Wesselton) - Vit.
I (Top Crystal) - Mycket lätt tonad vit.
J (Crystal) - Lätt tonad vit.
K-L (Top Cape) - Tonad vit.
M-N (Cape) - Lätt gulaktig.

Klarhet (clarity):

Inneslutningar är ett naturligt fenomen inuti diamanten. I stort sett alla diamanter har någon typ av inneslutningar. Oftast kan man inte se dessa inneslutningar med det nakna ögat utan måste ta ett mikroskop eller lupp till hjälp. Klarhets skalan för diamanter är som följer.

IF (Internally Flawless) - Dessa stenar är fria från inneslutningar under 10x magnifikation.

VVS1-VVS2 (Very, Very Slightly Included) - Extremt få inneslutningar kan möjligt ses under 10x magnifikation.

VS1-VS2 (Very Sligthly Included) - Mycket få inneslutningar som kan ses under 10x magnifikation.

SI1-SI3 (Slightly Included) - Få inneslutningar som kan ses under 10x magnifikation.

I1-I2 (Included) - Dessa stenar har inneslutningar som lätt kan ses under 10x magnifikation.

PK (Pique) - Dessa stenar har inneslutningar som lätt kan ses med det nakna ögat.

Slipning (cut):

Runt 80% av alla diamanter i världen är rund slipade, men trots detta finns det en hel del andra vackra diamant slipningar. De 8 mest populära diamant slipningarna är rund, smaragd slipad, hjärt slipad, navet slipad, oval slipad, dropp slipad, princess slipad samt radiant slipad.

Olikt andra ädelstenar så är diamanter slipade, formade och proportionerad efter en anmärkningsvärt likformig ideal. Den Ryska matematiska geniet Marcel Tolkowsky (hans familj var mycket stor inom diamant handeln) publicerade 1919 sin tolkning om vilka proportioner som resulterade i den bästa brilliansen och lystern hos en diamant.

Carat vikt:

Diamanter är nästan alltid slipade efter samma likformiga ideal vilket gör att man enkelt kan jämställa carat vikten med en diamants millimeter storlek. Ett exempel kan ses nedan för runda diamanter.

Storlek: Normal vikt:
1 mm 0.01 carat
2 mm 0.03 carat
3 mm 0.10 carat
4 mm 0.25 carat
5 mm 0.50 carat
6 mm 0.75 carat
6.5 mm 1.00 carat
7 mm 1.25 carat
7.5 mm 1.65 carat

Fancy färgade diamanter:

De flesta av oss tänker på vit färg när vi nämner diamanter men det finns faktiskt en hel del mycket vackra så kallade fancy färgade diamanter. Dessa finns i en rad olika färger såsom champagne, gul, rosa, svart, röd, grön med fler. De flesta fancy färgade diamanter är behandlade (ofta med irradiation). Denna typ av behandling replikerar den naturliga processen (som i jorden tar flera milijoner år). De fancy färgade diamanter som är helt naturliga/obehandlade är mycket sällsynta och därmed värdefulla. Denna typ av diamanter är faktiskt betydligt mycket mer värdefulla en vad en liknande vit (vikt/klarhet) diamant är.
Till toppen av sidan.


Rubin:

Grundfakta:

Månadsten: Juli
Ursprung (viktigaste): Afghanistan, Burma, Indien, Kambodja, Kenya, Madagascar, Mozambique, Sri Lanka, Tajikistand, Tanzania, Thailand samt Vietnam.
Färger: Röd (andra korund färger klassas som safir)
Familj: Korund: Al2O3
Hårdhet: 9
Refraktiv Index: 1.76 – 1.78
Specifik Vikt: 3.97 – 4.05
Behandling: Behandlas ofta med värme/flux men även andra typer förekommer i mindre grad

Rubin har fått sitt namn från det latinska ordet för röd, Rufus. Rubin är julis månadssten, ädelstenen för Stenbocken och den traditionella 15: e och 40-årsjubileums presenten.

Myter och legender:

Den historiska mystik och skönhet hos rubiner är lika färgstark som de legender som omger denna mest värdefulla sten.

Den tidigaste arkivet för utvinning av rubiner är mer än 2500 år sedan i Sri Lanka, där den kallas rathu kata. Rubiner från Sri Lanka dök upp i västra smycken bland etruskerna (600-275 f.Kr.) och användes av grekerna och romarna från cirka 480 f.Kr. och framåt. Under de senaste tusen åren har de mest värdefulla rubiner kommer från Burma (idag känt som Myanmar).

Uppskattad genom historien, många trodde att mystiska krafter låg gömd i denna intensivt röd ädelsten. Den brinnande crimson röda färg hos rubiner har orsakat många civilisationer att associera rubiner med passion, kärlek och romantik. Rubiner sägs också kunna skänka visdom, hälsa och lycka i spel. Enligt orientaliska tro, är Rubin solens sten.

I sanskrit texter näms det att de gamla hinduerna var så förtrollad av färgen på rubiner att de kallade dem ratnaraj- kungen av ädelstenar. De gamla hinduerna trodde att färgerna på rubiner berodde på en osläckliga eld som brann inne i stenen som skulle förse den som bar stenen med lång livslängd och även orsaka vatten att koka.

Bibliska referenser till rubin (alla röda ädelstenar kallades kollektivt karbunkel vid denna tid) kallar det en mycket dyrbar skatt. I King James version av Bibeln, är Rubin (och dess namne karbunkel) omnämnd flera gånger:

Exodus 28:17
’And thou shalt set in it settings of stones, even four rows of stones: the first row shall be a sardius, a topaz, and a carbuncle: this shall be the first row.’

Exodus 39:10
’And they set in it four rows of stones: the first row was a sardius, a topaz, and a carbuncle: this was the first row.’

Intressant nog så kan de stenar som kallades rubiner i Gamla Testamentet faktiskt varit spinell eller granat. Fram till 18:e talet, då kemisk testning förbättrades, var de flesta röda ädelstenar kallade rubiner. I själva verket har många av de berömda rubiner i kron juvelerna i Europa sedan dess identifierats som spinell eller granat. Till exempel är Black Princess Rubinen som vilar stolt i mitten av den brittiska Imperial State Crown faktiskt en röd spinell.

i över 2.000 år har Sri Lanka försett världen med fina stjärn rubiner. I själva verket var Sri Lanka troligen den ursprungliga källan till denna ädelsten. De urgamla Singalesiska trodde att en stjärn rubin skyddade bäraren från trolldom. Det ansågs en så mäktig talisman att även när den ursprungliga ägaren gav ädelstenen till någon annan, fortsatte de att få beskyddning. I Europa var stjärn rubiner ibland kallade "de tre svärden" och sades att jaga bort onda, bringa lycka och hjälpa en att hitta en fin make.

Indianer trodde att erbjudanden av en fin rubin resulterade i återfödelse som en kraftfull hövding.

Vissa kulturer tror rubinens blod liknande färg skulle skydda bäraren från skada. I själva verket trodde forntida burmesiska krigare att när en rubin infördes under huden genererades en mystisk kraft, vilket gjorde dem oövervinneliga i strid. Rubiner var en gång känd av de burmesiska folket som "blod sjunker från hjärtat av Moder Jord" och bars av dem som en talisman för att skydda mot sjukdom eller olycka.

På 13-talet skrev den berömda upptäcktsresanden Marco Polo att Kublai Khan, den mongoliska kejsaren av Kina, en gång erbjöd en hel stad för en rubin med en storleken av en mans finger.

Under medeltiden var rubiner trodda att innehålla profetiska krafter. Man trodde att en rubin skulle kunna varna sina ägare olyckor genom att fördjupa sin färg.

Rubin fakta:

Bortsett från deras färg så är rubiner identiska med safirer och består av mineralen vi kallar korund. Namnet corrundum (korund) tros komma från 3 antika Tamil, Hindi och Sanskrit ord för rubiner och safirer, kurundam, kurund och kuruvinda.

Visste du att rubiner är mer sällsynt en diamanter? Under de senaste 60 åren så har det knappast gått en månad utan att en ny diamant gruva upptäcks. Däremot hittas rubiner endast i en handfull gruvor över hela världen.

Visste du att rubiner är dyrare än diamanter? En 16 karat rubin som såldes på Sothebys i New York i oktober 1988 gick för den svindlande summan av US $3.630.000 (ca 25 milijoner kr). Rubiner är en av världens dyraste juveler, men som alla juveler, avgör kvaliteten priset.

Näst diamanter i hårdhet, rubiner är en av de mest tåliga ädelstenar. Detta i kombination med det faktum att rubiner finns i många olika former och storlekar, gör dem perfekta för alla typer av smycken.

Färg är den viktigaste faktorn vid bedömningen av rubiner. Medan slipning och storlek (fina rubiner över två karat är mycket sällsynta) är också viktigt medans genomskinlighet är sekundär. Färgade av krom, rubiner bildades för miljoner år sedan djupt inne i jorden. Extremt få rubiner kristalliserad ostört, så en hel mängd små oegentligheter (inneslutningar) är ett kännetecken för deras bildning. Långt ifrån att vara brister, inneslutningar är en fascinerande kännetecken av äkthet som binder en rubins naturliga relation till jorden. Klarhet har alltså en mindre betydelse hos rubiner än tex safirer.

Personlig preferens är givetvis subjektiv, men generellt sett så har de bästa rubiner en intensiv, nästan elektrisk röd effekt i dagsljus på grund av fluorescens. Den ideala rubinen har en intensiv, rik crimson färg utan att vara för ljus eller för mörk. Men eftersom rubiner finns i många olika färger och storlekar så är det i slutändan dina personliga önskemål som skall vara ditt primära intresse. Kom ihåg, skönhet är i betraktarens öga.

Asterism eller stjärn effekt är en reflekterande effekten som visas som två eller flera korsande band av ljus över ytan av en sten. Detta sällsynta fenomen finns i både rubiner och safirer. Asterism i korund beror på reflektioner från mängder av exsolved nål inneslutningar (silke), som i de flesta sorter består av rutil.

Burma fortsätter att producera några av världens finaste rubiner. Medan den ursprungliga orten för rubin var mest sannolikt Sri Lanka (Ceylon), så är den klassiska källan Mogok Sten Tract i övre Burma. Så mycket så att en av de erkända titlarna på Kungen av Burma var "Härskaren av rubiner."

Burmesiska rubiner kommer från Mogok dalen i norra och centrala Burma och Mong Hsu i nordöstra Burma (uttalas "Mong shu").

Mong Hsu ligger 225km sydost om Mogok, mellan Nam Pang och Salween floderna. Stängd för utlänningar, vägen är så dålig att det tar ungefär 14 timmar att resa dit från närmaste staden Taunggyi.

Rubin utvinning i Burma var ursprungligen begränsat till alluviala avlagringar, men nu utvinns även marmor i de omgivande bergen. Miljontals år av vittring befriade rubiner från sin berggrund för att sakta föra ner dom från bergen till dalens botten, där rubinerna fastnade i botten av bäckar och floder. Det är från dessa gamla alluviala flod grus som majoriteten av rubiner har hittats.

De flesta madagaskiska rubiner bryts från en relativt ny gruva som öppnades i juli 2004, djupt inne i en ogenomtränglig djungel. Det enda sättet att nå rubin gruvorna nära byn Moramanga är med helikopter eller en ansträngande lång dags vandring på en lerig stig genom tät bergiga regnskogen från Madagaskar staden Andilamena. Det mesta av rubinera från denna gruva behandlas genom att fylla sprickor med högt brytningsindex glas (flux behanding).

En annan viktigt gruv trakt för rubiner i Madagaskar är Vatomandry. Stenar från Vatomandry är ofta obehandlade och mycket sällsynta.

Bortsett från Madagaskar, hittas rubiner i Indien, Kenya, Moçambique, Sri Lanka, Tanzania, Tadzjikistan, Vietnam och naturligtvis Thailand. Men de de flesta rubin utvinningarna i Thailand är slut. Liten produktion förekommer dock fortfarande, över gränsen till Kambodja, runt städerna Pailin och Samlot.
Dock passerar nästan all världens produktion av rubiner Thailand tack vare den stora slip industri som funnits där i år tioenden.
Till toppen av sidan.

Smaragd:

Grundfakta:

Månadsten: Maj
Ursprung: Afghanistan, Brasilien, Colombia, Kina, Pakistan, Ryssland, Zambia & Zimbawee
Färger: Grön
Familj: Beryl: Be3Al2Si6O18
Hårdhet: 7.5 - 8
Refraktiv Index: 1.56 – 1.60
Specifik Vikt: 2.68 – 2.74
Behandling: Behandlas ofta med olja men även andra typer förekommer i mindre grad

För mer än 4000 år har den djupa gnistrande gröna färgen av smaragd varit en symbol för evig vår och odödlighet.

Höljt i myter och legender, smaragd är födelsesten för Maj och inte bara en vacker ädelsten. Uppskattad av egyptier, romare, aztekerna, kungligheter i Europa, och i dag, ädelstens finsmakare världen över.

Myter och legender

Våren är en tid för tillväxt och föryngring. Ingenting avspeglar detta mer än de intensiva gröna nyanser av en smaragd, Maj månads födelsesten.

Smaragder betraktas av många kulturer som en symbol för personlig utveckling. Det var en gång trott att smaragder hade makten att lugna själen och vässa kvickheten.

Vissa människor tror att bära en smaragd ger vishet, tillväxt och tålamod. Och som alla par nog håller med om är alla dessa egenskaper viktiga för varaktig kärlek. Detta kan förklara varför en gåva av en smaragd anses en symbol för kärlek och hängivenhet.

Smaragder har länge ansetts ha helande krafter. Samtidigt som vi i dag vet att smaragder inte är ett botemedel för alla medicinska och psykologiska problem, så använder många människor fortfarande smaragder för att lugna sina ögon och ge dem god hälsa. I själva verket har den gröna färgen länge ansetts vara en lugnande färg och det är ingen slump att de "gröna rum" i teatrar och tv-studior är tänkt att ge en avkopplande effekt efter stress och irriterade ögon från studio och scen ljus.

Smaragd är en verkligt gammal ädelsten, och det finns arkeologiska bevis för att babylonierna kan ha marknadsfört smaragder så tidigt som 4000 f Kr.
Historien om egyptiska smaragder går tillbaka över 4000 år. Beläget i Egyptens östra öken region trotsade gruvarbetare extrem värme, skorpioner och ormar för att söka efter den "gröna elden."

De gamla gruvorna i Egypten återupptäcktes år 1818 av den franska upptäcktsresanden Caillaud. Han hitta gruvan med hjälp av den egyptiska regeringen och konstaterade att smaragder nog bröts till långt efter det att kungar och drottningar i Egypten styrde landet.

Smaragder sades vara favorit ädelsten för Cleopatra. Hon bar ofta påkostade smaragd smycken och skänkte besökande dignitärer stora smaragder ristade med hennes gestalt när de lämnade Egypten.

Egyptiska smaragder bröts först omkring 2.000 år innan Kleopatras födelse. Under sin regeringstid hävdade Cleopatra dessa smaragd gruvor som sin egendom.

Den romerska historikern Plinius den äldre sade en gång om smaragder, "ingenting grönt är grönare", och antecknades att den romerska kejsaren Nero, medans han översåg gladiatorspel slagsmålen, bar glasögon gjorda av smaragder. Men gemologister tror nu att detta var högst osannolikt eftersom forntida egyptiska smaragd gröna producerade kristaller var av otillräcklig storlek och tydlighet som krävs för ett sådant instrument. Historiker tror nu att beryll istället var den ädelsten som användes.

Legender kring smaragder skulle inte vara komplett utan de ökända historier om conquistadorerna. Hernando Cortés började sin kampanj mot aztekerna 1519, och Francisco Pizarro inledde sin militära operation mot Inkafolket 1526. När Cortés planterade den spanska flaggan på Aztec jord, ryckte han från den besegrade kejsaren Moctezuma en enorm pyramidformad smaragd så stor att den kunde ses från 300 meter bort.

Smaragd fakta

Den gröna färgen av smaragder saknar motstycke inom ädelstens riket. Dess vackra gröna färg, kombinerat med dess sällsynthet gör smaragd till en av världens mest värdefulla ädelstenar. Intressant nog kommer dess namn från det grekiska ordet smaragdos, som betyder grön ädelsten.

Smaragder är medlem av beryll familjen av mineraler. Ytterst ringa spår av krom, vanadin och järn ger smaragder deras berömda "gröna färg." De gröna kristaller växer långsamt inom metamorfa bergarter och begränsas i storlek av berggrunden, vilket gör stora smaragder sällsynta och dyra.

Till skillnad från andra beryller har smaragder ofta inneslutningar och små frakturer. Dessa kallas ofta jardin, från det franska ordet för "trädgård," på grund av sin likhet med bladverk. För smaragder är jardin inte sett som en negativ aspekt som det skulle vara för många andra ädelstens sorter, men i stället utgöra det en del av smaragdens karaktär och kan användas för att säkerställa att det är en naturlig ädelsten.

Även om smaragd är relativt hård och hållbar måste den skyddas från hårda slag eftersom jardin ofta finns inuti stenen vilket gör den känsligt för brytning. .

När du köper smaragder är det viktigast alltid färg, medans klarhet och slip kvalitet utgör en mindre viktig roll. Traditionellt är djupt grönt den mest önskade färgen i smaragder. Blekare smaragder kallas ibland gröna beryller.

Smaragder från olika platser kan variera något i utseende, några av de viktigaste källorna och sorter beskrivs nedan.

Colombianska smaragder

Kända för sin levande gröna färg, colombianska smaragder är oftast av exceptionell kvalitet. Colombia är av tradition den bästa källan för top kvalitets smaragder.

De tre historiskt viktiga områden för smaragd gruvdrift i Colombia är Muzo, Coscuez och Chivor.

Muzo gruvan

De berömda Muzo gruvorna ligger 16 mil norr om Bogotá. Smaragd kristaller från Muzo tenderar att ha mer mättad färg än endera Coscuez eller Chivor. De anses vara några av de finaste smaragd gruvorna i världen.

Trapiche smaragder är en mycket ovanlig, sällsynt, uppskattad form av smaragd som bara finns i Muzo bergslag i Colombia. Sjärn formade strålar som utgår från centrum i ett sexkantigt mönster kännetecknar dessa smaragder. Dessa strålar verkar ungefär som asterism, men till skillnad från asterism är de inte orsakats av ljusreflektion från små parallella inneslutningar, men svarta kol föroreningar som råkar bildas i samma mönster.

Coscuez gruvan

Smaragd kristaller från Coscuez tenderar att uppvisa ett mycket brett spektrum av färger men tyvärr tenderar dom också att vara mer inneslutningar in desse än de från Muzo.

Chivor gruvan

Chivor smaragder är mest kända för sina blå nyanser och har i allmänhet färre inneslutningar och en ljusare färg än både Coscuez eller Muzo smaragder. Chivor gruvområdet är det minsta av de tre och är skild från Muzo och Coscuez, som ligger intill varandra.

Brasilianska smaragder

Medan colombianska smaragder är kända för sin levande gröna färg, så är de brasilianska smaragder kända för sin mångfald av färg, från ljusgrönt till medium mörkblå grönt. Smaragder upptäcktes först i Brasilien ca 500 år efter ankomsten av portugiserna. Det var dock först år 1963 då de första proven med kommersiellt värde hittades i Bahia, nära staden Paraíso Norte i norra Brasilien.

Pakistanska smaragder

Medan ett extremt hårt klimatet förhindrar brytning av smaragd insättningar på högre höjder, vid lägre höjder i Swat Valley i Pakistan ligger Gujar Kili gruvan, och den antika och historiskt betydande Mingora gruvan. Svåra väderförhållanden begränsar verksamheten under vintern, vilket gör den handgrävda produktionen mycket begränsad. Pakistans regering styr tätt utvinning av smaragder från relativt nya fyndigheter som upptäckes runt 1960 i Himalaya bergen.

Ryska smaragder

Ryska smaragder är sedan länge uppskattad för sin mycket bra klarhet, lyster och skogs gröna nyanser.

Den största och mest kända källan till ryska smaragder är Mariinskij (St. Marys) gruvan. Denna gruva upptäcktes år 1833 nära byn Malysheva. Avlagringarna nationaliserades efter första världskriget och smaragd utvinningen upphörde när Malysheva blev militär säkerhet zon. Ryska smaragder försvann nästan helt men tack och lov är ryska smaragd nu tillbaka. Ryska smaragder bryts från en stor beryllium deposition och är en av de djupaste färgade ädelstens gruvor i världen. Mindre än en halv procent av de smaragd kristallerna är lämpliga för fasettering. Som ett resultat är ryska smaragder ett "måste" för varje sann smaragd konnässör.

Zambiska smaragder

Zambiska smaragder är av mycket hög kvalitet. Även om Zambia har världens näst största smaragd insättning är det mycket underutvecklat och främst begränsat till småskaliga gruvor i närheten Kagem, Kitwe, Miku och Mufulira i avlägsna norra Zambia. Enkla handverktyg används framför allt för att bryta zambiska smaragd, vilket begränsar utbudet och samtidigt ökar dess sällsynthet och värde.
Till toppen av sidan.

Tanzanit:


Grundfakta:

Månadsten: December
Ursprung: Tanzania
Färger: Blå, lila, röd, grön
Familj: Zoisit Ca2Al3Si3O12(OH)
Hårdhet: 6.5 - 7
Refraktiv Index: 1.69 – 1.70
Specifik Vikt: 3.35
Behandling: Värme

Efterfrågan på tanzanit har exploderat under senare år, överträffande försäljning av alla andra färgade ädelstenar, med undantag av safir.

Legend och myter

Tanzanit har kanske inte samma myter och legender som tex safir med tanke på att tanzanit endast blev upptäckt för 40 år sedan. Uppkallad efter tjeckoslovakiska Baron Zois von Edelstein, zoisite (tanzanits mineralogiska namn) blev aldrig riktigt populär bland ädelstens älskare. En del genomskinliga rosa och äppelgröna sorter användes i smycken, men dessa kunde aldrig göra zoisite enormt populära. Allt detta ändras 1967 på de torra markena runt Mount Kilimanjaro i Merelani, Tanzania. Legenden säger att en kortlivad gräs brand orsakats av ett blixtnedslag var den katalysator som förändrade zoisite stenar från en tråkig grön/brun färg till vinröda, violett blå stenar. Stenarna upptäcktes av Tanzanias nomadiska Masai folk.

Historien om Tanzanit upptäckten är lika fascinerande som ädelstenen själv. Även om det inte är känt exakt vem som först hittade tanzanit, är den mest trovärdiga Ndugu Jumanne Ngoma, som fann blå kristaller medans han vandrande genom Merelani kullarna vid foten av Mount Kilimanjaro. En annan historia är att en lokal stam man (Ali Juuyawatu) fann en genomskinlig tanzanit kristall. Han delade sitt fynd med en lokal prospektör Manuel D'Souza. D'Souza var faktiskt på jakt efter rubiner i regionen och till en början trodde att han hade upptäckt en ny källa av safirer. Det visade dock sig snabbt att dess verkliga identitet var tanzanit.

Visste du att tsavorit granat faktiskt var först upptäckt under en tanzanit prospekterings resa av den legendariska skotska geologen, Campbell R. Bridges, år 1967? Bridges arbetade för Tiffany & Co och var den första personen att få tanzanit till USA för identifiering av GIA (Gemological Institute of America ) Gem Trade Laboratory. Tanzanit fann snabbt sin väg till amerikanska juvelerare samt den världskännda New York-baserade juveler firman Tiffany & Co.

Henry B. Platt, barnbarns barn till Louis Comfort Tiffany, och senare VD och styrelseordförande för Tiffany & Co blev omedelbart förtjust av dess skönhet, men gillade inte dess gemologiska namn blå zoisite. För honom lät namnet som blå självmord (blue suicide). Som med det mesta är namnet otroligt viktigt så denna sällsynta och exotiska afrikanska ädelsten döptes snabbt om till tanzanit. På Tanzanit officiella lanseringen i oktober 1968, anmärkte Platt att det "var den mest vackra blå ädelsten som upptäckts i över 2000 år." Tanzanit stenar blev genast populära runt om i världen och efterfrågan för Tanzanit smycken växte dramatiskt (fram till 1998 och 1999 utropades tanzanit till världens mest sålda färgade ädelsten). Idag fortsätter efterfrågan av tanzanit, och försäljning tanzanit överträffar alla andra färgade ädelstenar, med undantag av safir.

Ett erkännande av dess popularitet var under 2002 då tanzanit lades till smycken branschens officiella månadssten lista. Detta såg tanzanit ihop med turkos och zirkon vara de accepterade månadsstenarna för december. Inte en liten sak, särskilt när man betänker det här var första gången listan hade ändrats sedan 1912.

En viktig ingrediens i tanzanit framgångar är att den uppvisar fler nyanser av blått än en klar midnatts himmel på grund av ett fenomen som kallas Pleokroism, där olika färger kan ses i olika riktningar av ädelstenen. Tanzanit är extremt ljus känslig, och uppvisar ofta en färgskiftning från flera blåaktiga nyanser i dagsljus, till rosa violer i glödlampsbelysning (levande ljus). Medan de bästa exemplen visar en intensiv blå under alla typer av ljus kan man för det mesta faktiskt se båda färgerna samtidigt.

Tanzanit kristaller hittas ofta med få inneslutningar, och man skall helst välja en sten som ialla fall är eye clean (inga synliga inneslutningar när stenen undersöks cirka 15 cm från blotta ögat).
Tanzanit finns i en mängd olika former och slipningar. Oval och kudd formade är den vanligaste, men runda och andra former finns också att hitta. Oavsett form så skall du välja en sten med bra briljans. Medan intensiva blå färger föredrars kan alltför stora eller dåligt slipade stenar förlora briljansen, vilket gör att dem verkar vara mörka. Tanzanit kan ibland förekomma i mycket stora storlekar, men de mest populära storlekarna för smycken är under 20 carat.

Tanzanit hittas bara på ett ställe i världen (Merelani, Tanzania), vilket bidrar till att tanzanit är så eftertraktat på grund av dess sällsynthet.
Området där tanzanit hittas täcker knappt 13 kvadrat km och området är indelat i fyra block av Tanzanias regering - Blocks A till D. Block D refererar helt enkelt till området från vilket material bryts. Traditionellt har större mängder av det bästa material som finns hittats i Block D så termen blev synonymt med högsta kvalitet (D block Tanzanit). Emellertid kommer fina tanzanit från alla block. Även vid den största och mest sofistikerade gruvan i drift i Block C, är avkastningen av råa tanzanit kristaller i genomsnitt endast 22 carat (4,4 gram) per bearbetad ton. Tanzanit produktionen har sakta men säkert minskat och många experter tror att tanzanit kommer att försvinna under de kommande åren.

Även om det finns flera tanzanit betygssystem är alla huvudsakligen om att bedöma färgkvalitet. Traditionellt beskriver gruvarbetare de finaste, mest färgstarka stenar som AAA.
Jämfört med rubin, safir och smaragd, är tanzanit vanligtvis fri från inneslutningar, vilket gör färgen den enskilt viktigaste utvärderingens faktoren.
Till toppen av sidan.
 
Akvamarin:

Grundfakta:

Månadsten: Mars
Ursprung: Afghanistan, Brasilien, Madagaskar, Mozambique, Namibia, Nigeria, Pakistan & Tanzania
Färger: Pastell blå till blå/grön
Familj: Beryll: Be3Al2Si6O18
Hårdhet: 7.5 - 8
Refraktiv Index: 1.56 – 1.60
Specifik Vikt: 2.68 – 2.74
Behandling: Vanligtvis ej behandlad

Med sin underbara färg och fantastiska klarhet, är akvamarin mycket populär bland både samlare och bärare av fina smycken. Det kommer inte som någon överraskning att namnet härrör från de latinska orden för "vatten i havet."

Blå, en av världens mest populära färger, är känd för sin lugnande effekt, och av alla blå tillgängliga nyanser kan ingen matcha lugnet som finns i akvamarin. Akvamarin förkroppsligar allt som är naturligt. Akvamarin, den gnistrande månadstenen för mars, sträcker sig från pastellblå till ljusgrön, dess toner påminner om en uppfriskande havsbris.

Myter och legender

Sedan antiken, har akvamarin setts som en ädelsten med stora visioner, ofta har akvamarin kristaller används som ögon i skapandet av statyer som symboliserar kraft och visdom. Enligt legenden blev vem som helst som som lade ögonen på dessa statyer en person med stor visdom, samt fick förmågan att se in i framtiden. Då och då har dessa statyer placerats i strategiska lägen nära kusten där de kunde lugna guden Poseidon och därmed säkerställa ett säkert återvändande för dem på fartyg till havs.

Akvamarin har länge förknippats med dess förmåga att fånga oceaniska energi. När amuletter gjorda av akvamarin var slitna, trodde seglare att en oöverträffad glans skulle ingjutit deras själar. Det var inte ovanligt att fiskare ute på öppet hav, och i händelse av en storm, kastad akvamariner överbord för att blidka Poseidons vrede.

Intressant nog innehåller den thailändska kulturen en allmän tro att akvamarin kan avvärja sjösjuka och förhindra bärare från att drunkna. På grund av dess association med havet, anses akvamarin vara en ädelsten för rening och rensning som tvättar sinnet med färska klara tankar och främjar personligt uttryck. Dess lugnande effekter gör det till en populär ädelsten för dem som utövar meditation, som det också tror att utrota rädsla och fobier.

Akvamarin fakta

Färgade av spårmängder av järn, är akvamarin en medlem av beryll familjen vars medlemmar även är smaragd, Röd Smaragd (Bixbit), goshenite (färglös), heliodor (gul) och Morganit (rosa). Färgen varierar beroende på de relativa koncentrationerna och placering av järn inom beryll kristallstrukturen.

Brasilien har varit världens största leverantör av akvamarin i årtionden. Det berömda Marambaia området är ett av de viktigaste källorna till fina akvamarin i världen. Idag hittas dock fina akvamariner i flera afrikanska länder, inklusive Nigeria, Moçambique, Zambia och Madagaskar, dock inte till samma utsträckning som de Brasilianska gruvorna. De olika nyanser av akvamarin kännetecknas av sina egna namn. Santa Maria är namnet på den sällsynta, intensivt djupblå akvamarin finns i Santa Maria de Itabira gruvorna i Brasilien.

En annan brasiliansk skönhet är det djupblå Espirito Santo, som kommer från den brasilianska delstaten med samma namn. Martha Rocha akvamarin har fått sitt namn från en brasiliansk skönhetsdrottning från 1954.
Till toppen av sidan.
 
Alexandrit:

Grundfakta:

Månadsten: Juni
Ursprung: Ryssland, Brasilien, Indien, Sri Lanka & Tanzania
Färger: Grön till röd är vanligast men förekommer även som blå till lila/röd
Familj: Krysoberyll: BeAl2O4
Hårdhet: 8.5
Refraktiv Index: 1.74 – 1.76
Specifik Vikt: 3.70 – 3.78
Behandling: Ej behandlad

Kännd i Ryssland som Tsarens ädelsten, alexandrit är verkligen en mirakulös ädelsten. Ofta beskriven som en "smaragd på dagen" och "rubin på natten", när den betraktas i solsken visar alexandrit en grön färg men när den ses under levande ljus, framstår färgen som röd, violett, hallon, lila eller orange.

Knappa tillgänglighet, anmärkningsvärda färgförändring och en gnistrande diamantliknande lyster, gör alexandrit ett "måste" för varje sann smycken konnässör. En sällsynt variant av krysoberyll, alexandrit rankas vid sidan av rubin och safir som en av världens mest eftertraktade ädelstenar.

 

Myter och legender

 

Tidigt en kall oktober morgon år 1830 gick en rysk bonde, Maxim Stefanovitch Koshevnikov, genom björkskogen längs stranden av Tokovaya floden. Enligt legend snubblade han på ett par rötter från ett stort träd som fällts av en storm. Vid sina fötter upptäckte han några gröna stenar som snabbt blev identifierats som smaragder. Det dröjde inte länge innan dessa underbara smaragder började utvinnas ifrån Rysslands Uralberg.

De ryska smaragd gruvorna gav även andra skatter, bland annat en ny ädelsten som hade den märkliga förmåga att ändra färg. När den betraktas i solljus, verkade rika gröna färger men när den ses under levande ljus visas rödaktiga nyanser. Ädelstenen namngavs alexandrit efter den unga Tsarevitch, som kröntes tsar Alexander II år 1855.

Legenden säger att alexandrit upptäcktes av smaragd gruvarbetare på Tsar Alexander födelsedag den 23 april 1830. Historierna går dock isär och Vitaliy Repej, en ukrainsk alexandrit specialist, menar istället att alexandrit faktiskt upptäcktes den 3 april 1834, av tsarens berömda finska mineralog, Dr Nils Nordenskjöld, och var inte officiellt kallad för alexandrit förrän 1842.

Intressant nog är färgförändrings effekten inte är unik för alexandrit. Många ädelstens typer kan visa en färgförändring, såsom safir och granat. Men graden av färgförändring som uppvisas av alexandrit är bland de mest extrema som påträffas i naturliga ädelstenar.

I likhet med smaragder, så är inneslutningar ett vanligt inslag i alexandrit. Inneslutningar hjälper ofta att bekräfta en alexandrits ursprung. Med tanke på förekomsten av syntetiska alexandrit, är inneslutningar också ett kännetecken av äkthet som hjälper oss att skilja äkta stenar från dem som gjorts av människan.

Vissa alexandrit stenar har en optisk effekt som speglar sig som kattens ögon. Detta är ett spännande fenomen som orsakas av parallella inneslutningar som koncentrerar ljuset till ett enda band. För att stenen skall ha denna effekt måste stenen slipas som en cabochon.

Även om alexandrit finns tillgänglig från andra platser så är det de Rysska alexandriter som är mest eftertraktade och sällsynta.

Trots att Ural gruvorna stängde efter bara ett par decennier, så fortsätter en begränsad gruvdrift idag. I området runt Malysheva utvinns alexandrit och smaragd som biprodukter till beryllium.


Medan ädelstenar från den berömda brasilianska delstaten Minas Gerais har förtrollat hela världen i över 100 år, gjordes ett stort nytt fynd 1987 vid Hematita. I likhet med andra gruvor som innehåller pegmatit stenar har brasilianska alexandrit funnits i robusta områden som kan vara svåra att komma åt. Vanligtvis bryts dessa med primitiva handverktyg, och en av de mest kända är Hematita gruvan, vars vackra alexandrit nu är ganska sällsynt. Även om majoriteten av brasilianska alexandrit har stora inneslutningar har en liten mängd av bättre kvalitets stenar hittats. År 2004 hittades en ny fyndighet vilket ger blå-grön alexandrit som ändras till en härlig hallonröd färg.

Gruvor i Madagaskar, Tanzania och Mozambique har producerat bra kvalitets alexandrit under flera år, dock inga stora mängder.
Till toppen av sidan.

Ametist:

Grundfakta:

Månadsten: Februari
Ursprung: Australien, Brasilien, Kenya, Madagaskar, Ryssland, Sri Lanka & Uruguay
Färger: Rosa röd till Lila/violett
Familj: Kvarts: SiO2
Hårdhet: 7
Refraktiv Index: 1.54 – 1.55
Specifik Vikt: 2.65
Behandling: Normalt ej behandlad

Myter och legender

Med mytologin kring ursprung av ametist är det kanske passande att det en gång ansågs vara en talisman för att förhindra fylleri, vilket förklarar varför vin pokaler gjordes från denna ädelsten. Då de gamla grekerna ofta lekfullt manipulerade ord från andra språk, är det möjligt att de skämtsamt omvandlas det hebreiska ordet för en lila ädelsten, achlamath till det grekiska ordet amethustos, som betyder "inte berusad", som det moderna namnet för ametist härledas .

Ametistens nyanser av violett till lila har fungerat som en symbol för kungligheter genom historien. Faraoner, kungar och drottningar har länge högt värderat ametisten på grund av dess rika, kungliga färg.

Eftersom ametist ansågs uppmuntra celibat (det ansågs ha en allvarsam effekt inte bara på drinkare, men också på dem som var uppspelta av passion) var ametist mycket viktigt i utsmyckningen av katolska kyrkor under medeltiden. Även idag bär biskoparna fortfarande ametist ringar.

Många andra kvaliteter tillskrevs ametist i 15th århundradet. Leonardo Da Vinci skrev att ametister kunde avleda onda tankar och stärka intelligens. Det var också trott att ametist kunde göra människor kloka i näringslivs frågor, skydda soldater från skada och hjälpa jägare att fånga vilda djur.

Ametist fakta

Färgad av en interaktion av järn och aluminium, ametist är en variant av makrokristallin kvarts som förekommer i genomskinliga pastellfärger rosor till djupa lila och violer.

Liksom många andra ädelstenar, varierar kvaliteten hos ametist enligt dess källa. Ametist från Amerika finns i stora storlekar i motsats till afrikanska ametist (vanligtvis bryts i Madagaskar och Zambia), som ibland är små men har en högre mättnad i färg. Mörk, mycket mättat ametist finns även i Australien och Sri Lanka. Den nu historiska sibiriska sorten är djupt lila med enstaka röda och blå nyanser och betingar det högsta priset. De flesta ametister har dock sitt ursprung i Brasilien och Uruguay.

Ametist dök först upp i Europa i 1727, och den brasilianska ametist blev snart mycket trendig och dyr. Ametist var mycket populär i Frankrike och England under 18 hundra talet och många välbärgade familjer investerade stora summor pengar i denna ädelsten. Till exempel ett halsband av ametister var köpt till ett mycket högt pris för Queen Charlotte (1744-1818), hustru till George III av England.

De viktigaste gruvområden för brasilianska ametist är Minas Gerais, Bahia och Maraba. Angränsande Uruguay erbjuder också spektakulärt vackra sorter av ametist.

Rose de France ametist (även känd som lavendel ametist) är namnet på brasilianska ametist av en pastell lila nyans. Rose de France ametist var en mycket populär viktoriansk ädelsten.

Två färgade ametister blandar vackert den kungliga lila lavendel i ametist med is vita av vitt kvarts i en och samma sten. Två färgade ametist beror på miljöförändringar under bildande. Vid olika tidpunkter, var färg-framkallande element (järn) införlivas i kristallen, vilket leder till olika färgskikt. Avsiktligt slipad för att visa den här egenskapen ger en tvåfärgad ametist en balanserad kontrast mellan dess färger. Att slipa en sten så att båda färgerna visas är ibland utmanande för sten sliparna.
Till toppen av sidan.
 
Ametrin:

Grundfakta:

Ursprung: Bolivia
Färger: Gyllen gul och Violett
Familj: Kvarts: SiO2
Hårdhet: 7
Refraktiv Index: 1.54 – 1.55
Specifik Vikt: 2.65
Behandling: Ej behandlad

Ametrin är en av världens mest ovanliga ädelstenar med tanke på att det faktiskt är två stenar i en. Två färgad ametrin blandar den gyllene sol gula i citrin med violetta ametisten
.
Myter och legender

Ametrin sägs besitta alla de metafysiska fördelarna med både ametist och citrin, liksom sina egna unika egenskaper. Ametrin sägs att underlätta meditation, lindra spänningar, sprida negativitet och bidra till att undanröja fördomar.

Ametrin fakta

Den ovanliga färgvariation som finns i ametrin är på grund av närvaron av järn i olika oxidationstillstånd i den kristallina strukturen, som bildar färgcentra. Exakt hur detta sker är inte helt klarlagd.

Världens viktigaste källan av ametrin är den bolivianska Anahi gruvan som blev berömd under 17 hundratalet när en spansk conquistador fått den som en hemgift efter giftermål med en Ayoreos prinsessa som heter Anahi.

Ametrin har bara varit tillgänglig för konsumentmarknaden sedan 1980 då material från Anahi Mine i Bolivia började dyka upp i större mängder. Innan detta ansågs ametrin vara mycket ovanligt och var också känd som ametist-citrin kvarts, trystine eller gyllene ametist.

Färgen delningen brukar markeras genom att slipa stenen i långa former perfekt för ringar, örhängen och halsband. Större ametrin ädelstenar göra speciellt förtrollande hängsmycken, perfekt för festkläder. En fin delning i färgerna och färgintensitet är de viktigaste aspekterna att tänka på när man värderar ametrin. Ametrin är en fantastisk ädelsten med en delad personlighet.

Tyvärr förkommer det numera att mycket material som säljs är syntetiska varianter av ametrin. Om ni är osäkra skall ni alltid be säljaren att certifiera stenen, men en varnings signal är alltid om ni ser mycket stora stenar (20 carat +) säljas till mycket låga priser (5-10kr/carat). En annan varnings signal är om ni ser stenar som har tex en blå/gul eller blå/grön färg, dessa färger existerar inte naturligt hos amtriner så dessa stenar är alltid 100% syntetiska!
Till toppen av sidan.
 
Apatit:

Grundfakta:

Ursprung:Brasilien, Burma, Madagaskar, Mexiko, Mozambique & Sri Lanka
Färger: Blå, grön, violett, gul
Familj: Apatit: Ca5(PO4)3(OH,F,Cl)
Hårdhet: 5
Refraktiv Index: 1.62 – 1.65
Specifik Vikt: 3.16 – 3.23
Behandling: Normalt ej behandlad

Namnet apatit kommer från det grekiska ordet apatao, som betyder "att lura", eftersom apatit har ofta förväxlas med ädelstenar som turmalin, peridot (olivin) och beryll.

Legender och myter

Apatit sägs öka din insikt, inlärningsförmågan och kreativitet, och att ge ökat självförtroende. Det är också sagt att bidra till ett djupare tillstånd av meditation. Apatit tros också av kristall healers att vara användbara för att förbättra din samordning, stärka muskler, undertrycka hunger och lätta stress.

Apatit fakta

Apatit är faktiskt tre olika mineraler, beroende på en övervikt av antingen fluor, klor eller hydroxyl-gruppen: kalcium (fluor, klor, hydroxyl) fosfat. Ädelstens kvalitets apatit är sällsynt, särskilt över en carat. Färgen är ofta beroende på närvaron av sällsynta jordartsmetaller och inkluderar grönt, gult, blått, violett, och en gul-grön sort.
Till toppen av sidan.

Citrin:

Grundfakta:

Månadsten: November
Ursprung: Brasilien, Madagaskar, Tanzania & Uruguay
Färger: Gul
Familj: Chalcedony kvarts: SiO2
Hårdhet: 7
Refraktiv Index: 1.54 – 1.55
Specifik Vikt: 2.65
Behandling: Vanligtvis ej behandlad

Citrin är den gula varianten av makrokristallin kvarts som tar sitt namn från citron, det franska ordet för citron. Citrin är en vacker transparent ädelsten och en av novembers ädelstenar.

Myter och legender

Citrin började användas i smycken i Grekland under den hellenistiska perioden (slutet av 4: e till slutet av 1: a århundradet f.Kr.).

Den första användningen av citrin av romarna var i Intaglios och cabochons under de första århundradena efter Kristi födelse.
Under antiken var citrin trodd att ge lycka och användas som en skyddande talisman mot onda tankar.

Bland kristall healers sägs citrin vara särskilt användbart för att stimulera mentala förmågor, förbättra kreativitet och intuition och stärka ens självförtroende. Det sägs också att ge emotionell kontroll samtidigt som man blir mer alert. Citrin sägs också vara till stor hjälp för att hjälpa en att förvärva och bibehålla välstånd.

Citrin fakta

Citrin förekommer naturligt i närheten av ametist och en relaterad kvarts mineral. Färgen på citrin härrör från små mängder (cirka 40 delar per miljon) av järn i kristallstrukturen av kvarts.

Färgen på Citrin varierar från pastell citrongul till gyllengul till mandarin orange och madeira rött (efter färgen på vin). Traditionellt var Madeiras nyanser mer eftertraktade, men nu förtiden föredras Citrins ljusare citron toner. De mesta citrin bryts idag i Uruguay, Brasilien och många afrikanska länder, inklusive Madagaskar. Citrin kan lätt förväxlas med topas och har även kallats "topas kvarts."

Två färgad citrin blandar vackert ljusa gyllene gula av citrin med is vita av vit kvarts i en sten. Två färgad citrin beror på miljöförändringar under bildande. Vid olika tidpunkter, var färg-framkallande element (järn) införlivas i kristallen, vilket leder till olika färgskikt.
Till toppen av sidan.

 
Danburit:

Grundfakta:

Ursprung: Burma, Italien, Japan, Mexiko, Madagaskar & USA
Färger: Vit till gul/rosa
Familj: Danburit: CaB2(SiO4)2
Hårdhet: 7
Refraktiv Index: 1.63 – 1.64
Specifik Vikt: 3
Behandling: Normalt ej behandlad

Danburit är en sällsynt sten som först upptäcktes i staden Danbury, Connecticut. Denna vackra ädelsten har sedemera också hittats i Japan, Burma, Madagaskar samt Mexiko. Danburit har på senare år blivit mycket populär som smycke sten istället för vit diamant då färgen är identisk, men storleken mycket större och otroligt mycket mer prisvärd en diamant. Danburit har en hårdhet av 7 vilket gör att den passar utmärkt till alla typer av smycken.

Det enklaste sättet att skilja en danburit från diamant är att du använder en typisk Refraktometer test som din lokala guldsmed ska kunna göra. Diamant har ett brytningsindex av 2,42, medan danburit är 1,63
Till toppen av sidan.

Demantoid Granat:

Grundfakta:

Ursprung: Ryssland
Färger: Grön & grön/gul
Familj: Granat
Hårdhet: 6.5
Refraktiv Index: 1.85 – 1.89
Specifik Vikt: 3.85
Behandling: Ej behandlad

En favorit för den berömda ryska guldsmeden Karl Fabergé, demantoid granat är en av de mest önskvärda av alla färgade ädelstenar och mycket sällsynta. Upptäckt år 1855 i de ryska centrala Uralbergen vid två alluviala fyndigheter, var det först trott att det var en smaragd, och även tog namnet "Uralian emerald" tills gemmologer tog en närmare titt. En färgad variant av andradite granat, namnet demantoid härstammar från det gamla tyska ordet Demant som betyder "diamant-liknande," på grund av en lyster och dispersion bättre en hos diamanter.

Allmänt känd som "horsetail" inneslutningar, vissa ryska demantoid granater har gyllene byssolite trådar som bildar vackra mönster som liknar svansen på en häst. Demantoid granater med framstående ”horsetail” inneslutningar är särskilt eftertraktade. Mycket av det Ryska materialet är utarbetat men en småskalig gruvbrytning återupptogs i Ryssland 1991. Mycket av demantoid granater på markanden idag kommer från relativt nya fyndigheter i Namibia. På grund av en lyster bättre än diamant, är demantoid granat ett absolut måste för alla seriösa samlare.
Till toppen av sidan.

 
Diopsid:

Grundfakta:

Ursprung: Ryssland
Färger: Blå, brun, grön, lila, svart & vit
Familj: Pyroxene: CaMgSi2O6
Hårdhet: 5 - 6
Refraktiv Index: 1.66 – 1.73
Specifik Vikt: 3,22 – 3.38
Behandling: Ej behandlad

Diopsid namngavs år 1800 från det grekiska ordet DIS (dubbel) och Opsis (vision), med hänvisning till Pleokroism (olika färger som visas när de ses från olika vinklar) som diopsid har i sin prismatisk form.

Myter och legender

Diopsid kallas också "den gråtande ädelstenen" eftersom kristall healare tror att diopsid kan läka trauman genom att framkalla rensnings tårar.

Diopsid fakta

Diopsid är en kalcium-magnesium-silikat som finns i oren kalksten, meteoriter och magmatiska basalter. Det hette tidigare schefferite, vit schefferite och zink-schefferite.

Mineralen diopsid är en magnesium-rik medlem i Klinopyroxen gruppen.

Diopsid kristaller har en perfekt klyvning i två riktningar. Mineraloger känner lätt igen diopsid på fältet genom dess kristallstruktur vana, färg, fraktur, klyvning och vit eller vit-grön strimma.

Diopsid är typiskt vit, blå, lila, brun, grön, färglös och grå med en glasartad lyster. De mindre vanliga nyanser är gulbrun och grönaktig brun.

Sorter av diopsid inkluderar krom diopsid (en krom-rik diopsid känd för sin djupa gröna färg), violan (en sällsynt blå sort som finns i Italien), katt öga diopsid (grön med effekten på grund av inneslutningar av rutil nålar), malacolite (en vit färgad sort), salaite (ett järn sort), dekalbite (en järn-fri sort) och stjärn diopsid (en stjärna med fyra strålar).

Ädelstens kvalitets diopsid bryts i Sibirien, Burma, Indien, Italien, Sri Lanka, Brasilien, Madagaskar, Sydafrika och Pakistan. Uzbekistan, som ligger mellan Tadzjikistan och Turkmenistan, har blivit en viktig ort för en typ av rysk diopsid kallas tashmarine. Denna mångfald har en något lägre kromhalt än Siberiska materialet, en mindre mättade färger och kan ha vissa grå eller bruna toner. Indien har den största fyndigheter av katt ögon eller stjärna diopsid. Färgen av afrikansk diopsid tenderar att vara en mer gulaktig färg som liknar peridot.

Krom diopsid

Krom diopsid har en vacker rik grön färg, liknande den av fina smaragder eller sällsynta Tsavorit granater. Färgade av krom, hävdar vissa att denna sten är fördelaktigt för hälsa, relationer, andlighet och ekonomisk framgång.
En viktig orsak till att krom diopsid är relativt okänd är att det har först nyligen blivit tillgängliga i ansenliga kommersiella kvantiteter. Krom diopsid visar en stark dubbelbrytning och har en glasartat lyster.

Krom diopsid bryts oftast i Jakutien i Sibirien (Ryssland). Jakutien territorium beläget i nordligaste Asien och anses vara den kallaste platsen på norra halvklotet. Gruvdrift är begränsad på grund av kalla vintrar som varar i nio månader, vilket leder till att denna ädelsten är säsongsbetonad och det har varit svårt att upprätthålla en stadig leverans. Intressant nog är Jakutien också källan till 99% av alla ryska diamanter. Krom diopsid är en diamantgruva indikator mineral och återfinns ibland som en integrering inom diamanter. Liberaliseringen av ekonomin i det forna Sovjetunionen har gjort krom diopsid mer tillgängliga än någonsin tidigare.

Stjärn diopsid

Stjärn diopsid är också känd som svart tjärn diopsid på grund av dess svartaktiga färg. Asterism eller stjärn effekt, är en reflektion som visas som två eller flera korsande band av ljus över ytan av en ädelsten. Stjärn diopsid har fyra strålar, av vilka två är rak, medan de andra två är inte i en rät vinkel mot det första paret. Denna ädelsten bryts huvudsakligen i Indien och är i allmänhet en svart eller svartaktiga grön färg.

Katt öga diopsid

En grön variant av diopsid, chatoyancy eller katt öga är en reflektion som framträder som ett enda ljust band av ljus över ytan av en ädelsten. Katt öga diopsid bryts huvudsakligen i Indien, men finns också i Burma.
Till toppen av sidan.

Flourit:

Grundfakta:

Ursprung: Brasilien & Indien
Färger: Varierad
Familj: Fluorit: CaF2
Hårdhet: 4
Refraktiv Index: 1.43
Specifik Vikt: 3 – 3.25
Behandling: Ej behandlad

Flourit får sitt namn från det latinska ordet fluor, vilket innebär att flöda (i förhållande till sin låga smältpunkt), fluorit är känd som världens mest färgstarka ädelsten.

Fluorit, från vilken vi får ordet fluorescerande, korsar hela färgspektrat, från djup purpur till crimson rött, blått till grönt (krom fluorit) och frostiga orange till citrongul. Fluorit är en av de mer berömda fluorescerande mineraler.

Myter och legender

Enligt kristall helare är fluorit en sten som anses erbjuda en stabiliserande energi, vilket underlättar för balans och läkning. Fluorit tros också vara utmärkt för att främja klarhet i sinnet, objektivitet, koncentration och meditation.

Flourit fakta

På grund av sin glasartade lyster är fluorit en mycket eftertraktade sten. Fluorit är den naturliga kristallina formen av kalciumfluorid och ofta bildas fina kubformade kristaller. Det är en transparent till genomskinligt mineral. Helt ren är fluorit färglös, men oftast innehåller den föroreningar som färgar stenen. De vanligaste färgerna är violett, blå, grön, gul, brun, rosa och blåsvart.

Förmodligen är den mest populära färgen för fluorit en djup lila som kan konkurrera med ametist i sina finaste exempel.

Ett iögonfallande fenomenet för fluorit är dess utmärkande mångfärgad banding. Färgändrande fluorit bryts i Bihar, Indien och visar en dramatisk förändring från grönt till lila. Färgändrande ädelstenar är de som distinkt ändra deras färg när de betraktas under två olika ljuskällor.
Till toppen av sidan.

 
Granat:

Grundfakta:

Månadsten: Januari
Ursprung: Indien, Kenya, Madagaskar, Mali, Mozambique, Namibia, Nigeria, Ryssland, Sri Lanka & Tanzania
Färger: Varierande
Familj: Granat
Hårdhet: 6.5 – 7.5
Refraktiv Index: 1.72 – 1.94
Specifik Vikt: 3.62 – 4.30
Behandling: Vissa typer är ibland behandlade


Granat har en historia som sträcker sig över 5000 år. Namnet kommer från det Latinska ordet för kärna, granatus, eftersom stenen har en liknande färg som kärnorna från frukten pomegranate.

Granater är en grupp av besläktade mineral arter med i huvudsak samma kristallstruktur, men som varierar i kemisk sammansättning.

Myter och legender

Granat har länge förknippats med eld och var tänkt att ha förmågan att belysa himlen på natten. Idag förbli granater en symbol för tro, sanning och ljus.

Enligt judiska legender, under den stora översvämningen så guidade en strålande granat vägen för Noa, vilket slutligen ledde arken till frälsning.

Granat smycken begravdes med nordmännen för att belysa vägen till Valhalla.

Korsfararna hade granater i deras pansar i tron att dess makt skulle leda dem till säkerhet.

År 1912 gjordes granater till den officiella månadstenen för januari av American National Association of juvelerare. Det är också ädelstenen för Vattumannen och en traditionell gåva för 2: a och 6: e bröllops årsdagar.

Granat fakta

Även om det finns många typer av granater (inklusive historiska namn finns det för närvarande 38 kända granat namn) när du säger granat så tänker de flesta människor automatiskt på små mörkröda ädelstenar. I själva verket erbjuder granater tillräckligt med variation för varje smak.

Färgändrande granat

Färgändrande granater är en av de mest sällsynta, mest intressanta och fenomenala ädelstenar. En ytterst sällsynt variant av malaia granat är färgändrande granaten i själva verket en blandning av pyrope och spessartine granat. Jämförelsevis är det något ovanligare än alexandrit.

Medan färgändrande granater har rapporterats sedan början av 1970-talet var det bara noterade som en kuriositet av ett mycket litet antal gemmologer och ädelstens samlare på grund av det mycket begränsade mängder och färger som ansågs mer som konstigt snarare än vackra. Denna situation förändrades dramatiskt 1987 när ryska alexandrit-liknande färgändrande granater upptäcktes i Tanzanias Umba Valley. Sedan dess har färgändrande granater blivit alltmer eftertraktad av ädelstens samlare och smycke älskare.

De Madagaskiska stenarna uppvisar generellt grön färg (inklusive blåaktig gröna) när den betraktas under solljus, vilket skiftar till till hallon (rödaktig purpur) under levande ljus. De Tanzaniska stenarna uppvisar generellt khaki oliv lime grön när den betraktas i solljus, vilket skiftar till orange crimson röda under levande ljus. Men andra färgvarianter av färgändrande granat finns - i dagsljus varierar färg från nyanser av grönt, beige, brun, grå och blå (i nyanser mer synonymt med blå spinell snarare än safir), men i glödlampsljus uppträder de i en rödaktig eller lila / rosa färg. Färgförändringen kan vara intensiv och lika med färgförändring av högsta kvalitets alexandriter. Som ett resultat kan färgändrande granater lätt misstas för alexandrit.

Upptäckt i slutet av 1990-talet är Madagaskar färgändrande granat från Bekily i södra Madagaskar, medan Tanzanias färgändrande granat huvudsakligen idag kommer från Tunduru i Tanzanias Ruvuma region.

Demantoid granat

En favorit för den berömda ryska guldsmeden Karl Fabergé, demantoid granat är en av de mest önskvärda av alla färgade ädelstenar och mycket sällsynta. Upptäckt år 1855 i de ryska centrala Uralbergen vid två alluviala fyndigheter, var det först trott att det var en smaragd, och även tog namnet "Uralian emerald" tills gemmologer tog en närmare titt. En färgad variant av andradite granat, namnet demantoid härstammar från det gamla tyska ordet Demant som betyder "diamant-liknande," på grund av en lyster och dispersion bättre en hos diamanter.

Allmänt känd som "horsetail" inneslutningar, vissa ryska demantoid granater har gyllene byssolite trådar som bildar vackra mönster som liknar svansen på en häst. Demantoid granater med framstående ”horsetail” inneslutningar är särskilt eftertraktade. Mycket av det Ryska materialet är utarbetat men en småskalig gruvbrytning återupptogs i Ryssland 1991. Mycket av demantoid granater på markanden idag kommer från relativt nya fyndigheter i Namibia. På grund av en lyster bättre än diamant, är demantoid granat ett absolut måste för alla seriösa samlare.

Hessonite granat

En variant av grossular granat, hessonite kommer i två färger, gyllene och kanel (denna sort är allmänt känd som "kanel stenen"). En perfekt färgad hessonite är ett ljust gyllene apelsin som liknar en kombination av honung och apelsin med en intern eld. Vissa hessoniter har nyanser av rött och brunt.

Populär i tusentals år, de gamla grekerna och romarna använde den i smycken. Intressant kommer namnet från det grekiska ordet esson, som betyder sämre, eftersom det är något mjukare än andra granat sorter.

Malaia granat

Upptäcktes i mitten av 1960-talet i Tanzanias Umba Valley, denna röd-orange till rosa-orange variant av granat var ursprungligen trod att vara spessartine granat.
Malaia granat är en blandning av pyrope, almandine och spessartine och uppvisar mousserande röda skimmer.

Mali granat

Mali granat är en av de senaste upptäckterna i granat familjen. Mali granat är en attraktiv och mycket intressant sällsynta blandning av andradite och grossular som bara upptäcktes i slutet av 1994 på Sandaré Mine i Malis Kayes region (Diakon Arrondissement). Extremt sällsynta, Mali granater är en ljus, jämn belysning gulaktig grön färg.

Mandarin & spessartin granat

Mandarin och tangerin granater är intensivt ljusa färgvarianter av den sällsynta orange röda spessartin granater, även känd som spessartite. Spessartin granat är uppkallad efter orten där den först upptäcktes, Spessart, Bayern i mitten av 1800-talet.

År 1991 upptäcktes Mandarin granater i nordvästra Namibia där Kunenefloden gränser Namibia och Angola. År 1994 grävdes nya fyndigheter fram i sydvästra Nigeria.

Denna variant av granat kallades till en början med Kunene spessartin eller hollandine, men det lite sexigare namnet mandarin granat och tangerin granat antogs snabbt
.
Merelani mint granat

Länge betraktas som en källa av de finaste färgade ädelstenar, är det ingen överraskning att Tanzania är hem till några av världens mest eftertraktade granater. Merelani mint granat är en relativt ny sällsynt ädelsten, vars popularitet bara begränsas av dess brist.

Uppkallad efter dess färg och där det bryts upptäcktes Merelani mint granat först omkring 1998 i samma område som tanzanit (Merelani Hills, Arusha region, Tanzania). Merelani mint granat är i grunden en annan nyans av sin mer kända släkting Tsavorit granat (grossular granat). Extremt sällsynta är Merelani mint granat alltid relativt liten i storlek (under en carat) och är oftast med inneslutningar som små bubblor eller silke.

Moçambique granat

Har sitt ursprung i den öst Afrikanska nation de är uppkallade efter, Moçambique granater är kända för sin höga kvalitet och underbart varma, röda färger.
Moçambique granat är en blandning av pyrope och almandine granat, liknande i färg som rhodolite granat, men något rödare och mörkare.

Pyrope granat

Pyrope kommer från det grekiska ordet pyropos, som betyder "brinnande ögon." Fina pyrope granater kan visuellt förväxlas med mörka rubiner. Det var en mode sten under 18 och 19 hundratalen och många rubiner från denna period har senare visat sig vara pyrope granater.

Rhodolite granat

Namnet rhodolite är hämtad från den grekiska orden rho'don och Lithos, som bokstavligen betyder "rosa stenen." Besitter en färg som påminner om rhododendron blomma, detta namn användes först i slutet av 19-talet för att beskriva granater.
Rhodolite är en naturligt förekommande blandning av almandine och pyrope granat. Även om hallon är den mest prisade färg, finns rhodolite också i nyanser av rosa till lavendel.

Tsavorit granat

Tanzanite har en uppsjö av vackra färgade granater, bland dem en lysande grön grossular granat, Tsavorit. Tsavorit är Östafrikas vackraste gröna ädelsten, rättmätiga arvtagare till titeln "kungen av granater. Tsavorit har etablerat sig som en av världens vackraste och mest eftertraktade ädelstenar. Tsavorit granat är extremt sällsynt. I själva verket är det så sällsynt att gruvdriften kan vara helt slut inom ett par år.

Upptäcktes först 1967 av den numera legendariska skotska geolog, Campbell R. Bridges, Tsavorit har snabbt blivit en favorit bland ädelstens och smycke älskare. Bridges upptäckte Tsavorit i Tanzania, men på den tiden var det omöjligt att få ett exporttillstånd för att föra ut ädelstenarna. Bridges, med hjälp av den lokala Masai och Kikuyu tribesmen fortsatte sitt sökande, men den här gången i grannlandet Kenya. År 1971 upptäckte Bridges Tsavorit för andra gången i Kenyas Tsavo region. Livet i Afrikas bush är farligt och Tsavo-regionen är känd som området för människo ätande lejon och tjuvskyttar. För att skydda sig mot rovdjur och banditer, var Bridges tvungen att leva i en trädkoja. Och eftersom han inte ville hans nyfunna skatt skulle bli stulen, använde han listigt lokalbefolkningen rädsla för ormar genom att placera en python i bland sina Tsavorit stenar.

Tsavorit hittat så småningom sin väg till Amerika där Henry Platt av Tiffany & Co namngav stenen baserad på den berömda Tsavo National Park i Kenya.

Medan Tsavorit en gång i tiden bröts i 40 olika områden över hela Tanzania och Kenya är det bara fyra gruvor som fortfarande tillverkar kommersiella kvantiteter.
Tsavorits intensiva gröna färger, som liknar den hos fina smaragder, är på grund av närvaron av vanadin i berggrunden. Liksom alla granater, har Tsavorit få inneslutningar och dess höga brytningsindex resulterar i en superb briljans.

Umbalite Granat

Umbalite granat är en attraktiv lätt rosa-lila granat som först upptäcktes i Tanzanias Umba Valley 1978. En cocktail av pyrope, almandine med små spår av spessartin granat, har produktionen av denna ovanliga ädelsten varit oregelbunden och den är därför mycket eftersökta av finsmakare av fina ädelstenar.
Till toppen av sidan.

 
Iolit:

Grundfakta:

Iolit: Också känd som vatten Safir
Ursprung: Indien, Madagaskar & Sri Lanka
Färger: Violett Blå, ljus blå & gul/grå
Familj: Cordierit: (Mg, Fe)2Al4Si5O18
Hårdhet: 7 – 7.5
Refraktiv Index: 1.54 – 1.58
Specifik Vikt: 2.58 – 2.66
Behandling: Ej behandlad

 

Namnet Iolit kommer från det grekiska ordet Ios, vilket betyder violett. Iolit är en transparent, violett blå, ljusblå eller gul grå ädelsten. En pleokroiskt gem (olika färger visas när ädelstenen betraktas från olika vinklar), Iolit kommer visar många färger i en och samma sten.

 

Myter och legender

Enligt forntida skandinaviska sagor, använde Norse navigatörer tunna bitar av iolit (sin magiska sol sten) som världens första polariserande filter. När dom tittade igenom en iolit läns kunde de bestämma positionen för solen på mulna dagar och navigera sina båtar på ett säkert sätt. Därför är iolit är också känd som viking kompass eller viking sten. Historien om viking kompassen utlöste nyfikenhet hos en 10-årig pojke som råkade vara son till chefs navigatören hos SAS (Scandinavian Airline System), Jörgen Jensen. Denna "solsten" som beskrivs i nordiska legender lät liknande den kompass som används av hans far vid högre breddgrader där en magnetisk kompass är otillförlitlig. Hans far kompass var utrustad med ett polariserande filter som gör att en navigator kan hitta solen, även när det är bakom molnen, med ljus polariserat av atmosfären.

Fascinerad av hans son iakttagelse, tog Jensen kontakt med den danska arkeologen Thorkild Ramskau, som genast kännde igen dess vetenskapliga konsekvenser. Ramskau samlade mineraler som finns i Skandinavien vars molekyler är i linje på samma sätt som kristallerna i ett polariserande filter och satte sedan detta på prov. Ramskau följde med Jörgen Jensen på en flygning till Grönland och Ramskau höll reda på solen med en bit Iolit, medan Jensen använde planets kompass. Otroligt nog var hans iakttagelser med en noggrannhet på 2,5 grader av solens verkliga position!

 

Iolit fakta

Iolit är en populär och intressant ädelsten. Den har en ganska blåvioletta färg som liknar tanzanit och har även jämförts med ljusblå safirer. Det är av denna anledning som den ibland kallas vatten safir.
En iolit ring eller hänge är förmodligen det bästa sätten att visa upp denna ädelstens unika färg, eftersom det är en tålig sten väl lämpad för vardagsbruk.

Pleokroism (olika färger som visas när de ses från olika vinklar) är mycket påtaglig i Iolit och ses som tre olika nyanser i samma sten. När du tittar på iolit kan färgerna vara violett blå, gul grå och ljusblå på en och samma gång.
Till toppen av sidan.

Kunzit:

Grundfakta:

Ursprung: Afghanistan, Brasilien, Madagaskar, Nigeria & Pakistan
Färger: Varianter av rosa och gul
Familj: Spodumen: LiAlSi2O6
Hårdhet: 6 – 7
Refraktiv Index: 1.66 – 1.68
Specifik Vikt: 3.15 – 3.21
Behandling: Vanligtvis ej behandlad

Först upptäckt i Kalifornien 1902 (vissa källor säger omkring 1877), Kunzit är uppkallad efter Tiffany legendariska gemologist och berömda ädelsten författare, George Frederick Kunz.

Kunz beskrev denna slitstarka rosa ädelsten som att ha två skilda egenskaper: fosforescens-där, likt diamant, Kunzit lyser i ett mörkt rum efter att den har utsatts för solens ultravioletta strålar och Pleokroism-visar olika färger när de ses från olika håll. Dessa fenomen ses bäst i större kunzit ädelstenar som i smycken som hängsmycken, örhängen och ringar med klo innefattning som gör att ljuset flödar fritt genom dem.

Kunzit utstrålar en underbar pastell rosa, frostiga syrener, cool lavendel, varma Fuchsior och rika orkidéer under den varma skenet från en glödlampa (levande ljus).

Myter och legender

Bortsett från deras uppenbara fysiska skönhet har rosa ädelstenar potenta metafysiska egenskaper. Alternativa healers använder en mängd rosa ädelstenar i samband med hjärt chakrat. Den fjärde av sju energipunkter som löper under den mänskliga kroppen, hjärtat chakra tros bära emotionella känslor av kärlek och medkänsla. Vissa tror att när den fjärde chakrat blockeras upplever vi känslor som ångest, rädsla, ilska och frustration. Kristall healers använder egenskaper hos rosa ädelstenar som rosa turmalin och Kunzit för att frigöra hjärtchakrat från negativ energi.

Kunzit fakta

Det litium i Kunzit kemiska sammansättning, litium aluminiumsilikat, tillsammans med spårmängder av mangan, ger de underbara rosa färger som kunzit befattar. Som medlem i spodumen familjen, är Kunzit nära besläktat med Hiddenite, en grön variant av spodumen. Hiddenite är en attraktiv ädelsten men är extremt sällsynt och för det mesta är bara känd av samlare. Hiddenite upptäcktes i 1800 i Hiddenite, en stad i Alexander County, North Carolina, USA. Både staden och ädelstenen namngavs efter William Earl Dold en mineralog och gruvdrift direktör från Newark, New Jersey som bedrev gruv brytning i området. Under många år var Hiddenite begränsat till North Carolina, men nya fyndigheter har nyligen upptäckts i Madagaskar och Brasilien. Grön spodumen måste innehålla spårmängder av krom för att kallas Hiddenite.

Spodumens färger beror på spårämnen av järn (som producerar gult till grönt), krom (som producerar medium till djupt grön) eller mangan (som producerar rosa till lila).

Namnet spodumen (namngiven av BJ D'Andrada Sylva i 1800) härrör från de grekiska spodumenos, som betyder "bränt till aska" med hänvisning till den ljusgrå färg vissa spodumen har.

Medan Kunzit brukar betraktas som en rosa till lila ädelsten, gul Kunzit, mynta Kunzit och vitt Kunzit är bransch namn som används för att beskriva gul, ljusgrön och färglös spodumen.

Kunzit är starkt pleokroitiskt, vilket innebär att det finns en färgintensitet variation och förändring när kristallen betraktas från olika håll. En ädelsten slipare måste noga överväga stenens position för att maximera färgen.
Till toppen av sidan.

Kvarts:
 
Grundfakta:

Ursprung: Australien, Bolivia, Brasilien, Indien, Kenya, Madagaskar, Mozambique, Ryssland, Syd Afriak, Tanzania, Uruguay & Zambia
Färger: Varierande
Familj: Kvarts: SiO2
Hårdhet: 7
Refraktiv Index: 1.54 – 1.55
Specifik Vikt: 2.65
Behandling: Vissa sorter behandlas ibland

Grekerna namngav ursprungligen kvarts krystallos, det vill säga is, men denna term var snart tillämpad till alla typer av kristall. Det moderna namnet av kvarts härrör från Saxon ordet querklufterz, vilket betyder "cross-ven-malm."

Kvarts är den mest varierade i form av sorter, färger och former av ädelstenar. Ädelstens kvarts har använts i smycken i tusentals år.

Myter och legender

Kvartskristaller används universellt i meditation, eftersom de tros ha helande egenskaper och andra diverse metafysiska krafter.

Folklorists klassificera kvarts som en receptiv ädelsten krediteras med förmågan att attrahera positiva energier, såsom fred och kärlek. Den energi kvarts sägs ha hjälper att balansera känslor, vilket ger inre frid, harmoni och förbättra banden av relationer. Det sägs också att lugna aggression och öka självkänslan.

Kvarts fakta

Kvarts ädelstenar delas vanligtvis in i två grupper baserat på storleken på deras individuella kristaller.

I den makrokristallint kvarts (stor kristall) gruppen ingår många populära ädelstenar såsom ametist, ametrin, citrin, grön ametist (prasiolite), rosenkvarts, rutil kvarts, rökkvarts och Tiger öga.

Kryptokristallin kvarts inkluderar sorter vars individuella kristaller är för små för att lätt urskiljas såsom kalcedon, agat, karneol, sard, krysopras, heliotrop och jasper.

Ametist är drottningen av kvarts sorter och i bättre kvaliteter är bland de mest eftertraktade av kvarts stenarna..

Ametrin är en tvåfärgad sort som är en del ametist och en del citrin.

Citrin är en gul variant av kvarts som tar sitt namn från citron, det franska ordet för citron.

Grön ametist (prasiolite) är en förvirrande ädelsten som säljs under olika namn och kan lätt misstas för andra ädelstens typer.

Regnbågs kvarts (inklusive mystisk kvarts, neptune kvarts, tanzanit blå, citron kvarts, fuchsia kvarts och korall kvarts) är visuellt lik mystiska topas och tillverkas med samma behandlings metod, diffusion.

Rökkvarts är en transparent kvarts som kommer i en mängd olika nyanser, även konjak. Även känd som champagne på is, får rökkvarts dess rika varma färger från färgcentra relaterade till aluminium.

Rosen kvarts är den rosa varianten av kvarts. Sällan helt ren visar rosen kvarts ofta ett vackert dimmigt utseende.

Rutil kvarts (även känd som rutilite, gyllene rutil kvarts, venus "hår sten eller Amors pilar) är en vacker ädelsten som produceras av stora inslag av gyllene rutil nålar i klar, färglös kvarts.

Tigeröga är en typ av kvarts. De har typiskt en gyllene eller koppar färg. Blåaktigt Tigeröga kallas hök öga.
Till toppen av sidan.

Kyanit:

Grundfakta:


Ursprung: Nepal & Brasilien
Färger: Blå
Familj: Kyanit
Hårdhet: 4 & 7
Refraktiv Index: 1.71 – 1.73
Specifik Vikt: 3.53 – 3.70
Behandling: Ej behandlad

Även kallad disthene, namnet kyanit härrör från grekiska kyanos, som betyder blå. De mest populära sorterna visar intensivt vackra färger som påminner om de bästa Ceylon och Kashmir safirer. Även om namnet kyanit har använts sedan 1789, var kyanit såld i Europa som safir fram till årsskiftet av 20-talet.

Myter och legender

De kraftfulla blå nyanser av kyanit har länge inspirerat lugn, lojalitet och respekt. Kyanit används av alternativa botare som ett verktyg för meditation och avkoppling. Dessa healers använder kyanit för att öppna det tredje chakra ögat för att öka kreativiteten, bredda synen och att nå en bättre förståelse av andra. Kyanit sägs också främja lugn och tros ha en positiv effekt på drömmar, visualisering och framsynthet.

Kyanit fakta

Kyanit har perfekt klyvning i en riktning. Detta i kombination med olika hårdhet (kyanit är extremt ovanligt, visar två hårdheter inom en ädelsten) gör kyanit en utmanande sten att slipa. De allra finaste kyanit kommer från Kali Gandaki regionen i västra central Nepal. Nepalesiska kyanit är utan tvekan den bästa som någonsin hittats, visar rika blå färger som påminner om fantastiska safirer.
Till toppen av sidan.

Morganit:

Grundfakta:

Rosa variant av Beryll
Ursprung: Afghanistan, Brasilien, Madagaskar, Namibia, Ryssland & USA
Färger: Rosa
Familj: Beryl: Be3Al2Si6O18
Hårdhet: 7.5 - 8
Refraktiv Index: 1.56 – 1.60
Specifik Vikt: 2.68 – 2.74
Behandling: Behandlas ofta inte

Morganit, eller rosa beryll som det ursprungligen beskrevs, upptäcktes på Madagaskar 1911. Det var Tiffanys berömda gemologist, George Frederick Kunz, som bytt namn på denna unika ädelsten i hyllning till New York bankmanen och hans finansier, John Pierpont Morgan.

Myter och legender

Medan Morganit har haft lite tid att skapa myter och legender, bortsett från de uppenbara fysiska skönhet, så tros alla rosa ädelstenar ha någon potenta metafysiska egenskaper i samband med kärlek och medkänsla.

Morganit fakta

Morganit, en medlem av beryll familjen och syster ädelsten till akvamarin och smaragd, färgas av spårmängder av mangan som finner sin väg in i beryll kristallstrukturen. Vanligtvis finns som platta kristaller som liknar rosenkvarts men morganites är lätt att urskilja genom sin lyster och briljans.

När Moder Natur skapat Morganit gjorde hon den perfekta ädelstenen för att komplettera alla hy. Kommer i rosa från subtila lavendel till heta fuchsior och även pastellrosa aprikos blandningar, Morganit utstrålar charm och ömhet.

Dess hållbarhet, lyster, klarhet, briljans och myriad av vackra rosa nyanser, gör Morganit oerhört lämplig som ett smycke ädelsten, lämplig för dagligt slitage. Den enda faktor hindra Morganit popularitet är dess brist vilket gör kvalitets morganit stenar mycket sällsynta.
Till toppen av sidan.

Opal:
 
Grundfakta:

Månadsten: Oktober
Ursprung: Australien, Brasilien, Etiopien, Mexico, Peru, South Africa, Sudan, Tanzania & Zimbabwe
Färger: Varierande
Familj: Opal: SiO2 + H2O
Hårdhet: 5.5 - 6.5
Refraktiv Index: 1.37 – 1.52
Specifik Vikt: 1.98 – 2.50
Behandling: Kan behandlas

En av världens mest eftertraktade ädelstenar, opal vars namn utvecklats från de romerska opalus som härrör från de grekiska opallios, som betyder "för att se en förändring av färg." Det grekiska ordet var en modifiering av det gamla indiska sanskrit namnet för Opal, Upala, vilket innebar "ädelsten."

Myter och legender

Historiskt har opal varit en god tur charm som förde skönhet, framgång och lycka till bäraren. De tidiga grekerna trodde opaler förkroppsligade framsynthet och profetia.

Romarna älskade även opaler och trodde dom var en symbol för hopp och renhet. Araberna trodde att opaler måste ha fallit från himlen i blixtar. Enligt arabiska traditionen tror man att opaler förebygger åsknedslag, skyddar dess bärare från alla oönskade element i deras dag till dag liv och ger en mantel av osynlighet till bäraren när så önskas.

Opal gjorde rubriker på 1890-talet med de första exemplaren av australiensisk opal. Ungrarna förklarade att den nya australiensiska sorten inte var äkta vara eftersom opaler med en sådan fusion av eld och färg hade aldrig setts förut. Enligt Koori (aboriginer) legenden kom skaparen ner till jorden på en regnbåge för att ge ett budskap om fred till alla människor. På den plats där hans fötter rörde vid marken blev stenarna levande och började gnistra i alla regnbågens färger, vilket ger upphov till australiska opaler. Idag är opaler en av Australiens nationella skatter och en av världens mest värdefulla ädelstenar.

Skandinaviska kvinnor bär fortfarande opal hår band för att avvärja uppkomsten av grått hår, medan vissa människor tror att denna ädelsten har terapeutiska egenskaper som föryngrar ande och stärker sinnet.

Opal fakta

Opaler har en lyster om regnbågens alla färger som förändras med vinkeln du tittar på stenen – kallat för färgspel. Denna effekt liknar de regnbågens färger som visas på en såpbubbla, bara mycket mer dramatisk. Detta bör inte förväxlas med opalescens, som är den mjölkiga blå eller pärl utseende opal som orsakas av spridning av ljuset.

Den fysiska strukturen av opal är unik. Små utfällda sfärer av kiseldioxid bildar ett pyramidformad galler varvat med vatten. Små naturliga fel i detta nät orsakar det karakteristiska färgspel.

Opaler är vanligtvis klassificeras beroende på "potch" (grundstenen, även kallad "matrix") på vilket opal bildas. Till exempel har svart opal en svart potch, en semi svart opal en potch mörkare än grå, men inte riktigt svart, en vit opal en vit potch.

Opal uppvisar faktiskt många olika färger inklusive körsbärs färgade exemplar som matchar de bästa rubiner, eldig-orange opaler som gnistrar som mandarin granat, tropiska blå stenar lika intensiva som kalcedon, och även vackra rosa och gröna.

Idag kommer ca 95% av världens opaler från en handfull framstående gruvområden i Australien, nämligen Lightning Ridge, Coober Pedy, Andamooka och Mintabie.

Svart Opal

Svart opal hittas främst vid Lightning Ridge i New South Wales, Australien. Känd som "King of Opals," har Lightning Ridge svart opal varit eftertraktat enda sedan den upptäcktes 1902. Ca 90 mil norr om Sydney ligger Lightning Ridge (en stad med ca 15.000 personer) som är världens största källa till de finaste svarta opalerna.
Denna magnifika ädelsten är den mest eftertraktade formen av opal. Sin mörka bakgrundsfärg sätter spektrala färger i brand ungefär som ett storm moln bakom en regnbåge (den svarta bakgrunden ger kontrast och intensitet till denna opals färg skådespel). Så uppskattad är svart opal att även mycket tunna skivor görs till dubbletter eller tripletter för att ge dem tillräckligt med styrka och djup för att kunna bli innefattade i guldringar och andra smycken.

Den svarta opal gruvdriften inom Lightning Ridge och majoriteten av Australiens opal fält ligger i ett geologiskt fenomen som kallas Great Australian Basin. Bassängen bildades från sediment i ett stort innanhav som fanns över 140 miljoner år sedan. Cirka 120 miljoner år senare har sandstenar deponerats av vattendrag över toppen av dessa sedimentära bergarter. Deras kiseldioxid filtreras ned till håligheter i den äldre berggrunden i form av en gel. Kiselgelen hårdnade och bildas runt en kärna och skapade opalens karaktäristiska regelbundna sfärer och håligheter. Det är diffraktion av ljus genom dessa transparenta ytor som producerar opal lysande färgspel.

Tyvärr blir all Australiensk opal allt mer sällsynt, särskilt de från Lightning Ridge. De gamla fälten på Lightning Ridge som gav stora cabochon stenar är nästan slut, med endast marginella områden som för närvarande bearbetas. Trots att regeringen har öppnat många nya presumtiva områden har de hittills inte funnits några betydande nya fyndigheter. Opal produktionen på Lightning Ridge är hälften av vad den var för tio år sedan.

Boulder Opal

Boulder opal finns glest fördelade över ett stort område av Australian ironstone eller stenblock land där opal (kiseldioxid mix) fyller vener, sprickor, håligheter och sprickor i ironstone stenblock. Opal boulder sten slipas alltid för att omfatta den bruna värd stenen. Ett av de största boulder opal områdena ligger nordväst om Lightning Ridge i västra Queensland. Queensland Boulder Opal områden omfattar ett stort område centrerad på staden Quilpie och sträcker sig så långt norrut som Winton och söderut till Cunamulla.

Känd för sina livliga flammande klara rika färger, är denna sort i mycket hög efterfrågan och mycket populär. Intresset för Queensland Boulder Opal har ökat markant under de senaste 20 åren.

Eld Opal

Eld opaler är det passande namnet för sina eldiga körsbär, gula solbruna och djupa mandariner. Unik och mystisk, är eld opal anmärkningsvärt i och med att till skillnad från många andra opaler är dess färgspel är minimal. Även känd som mexikansk opal, mexikanska eld opal, Tanzanias eld opal, körsbär eld opal, Etiopiskt eld opal, brasilianska eld opal eller sol opal, kommer den legendariska popularitet i stället från sin hisnande briljans, opalescens, extraordinära eldiga nyanser och fantastiska klarhet.
Eld opaler har varit mycket uppskattade i Amerika och Aztek indianerna kallade denna sten Quetzalitzlipyollitili eller ;gemstone of the bird of paradise;. För Aztek indianerna var eld opalen en stark symbol av kärlek och lust. Medan eld opal är huvudsakligen funnen i Mexico (och ibland Australien), har denna ädelsten nyligen påträffats i Tanzania, Etiopien, Mali och nu Brasilien. Medan opal har brutits i Brasilien sedan ca 1945, har produktionen alltid varit mycket begränsad, vilket gör det svårt att säkra kommersiella kvantiteter. Idag är Piaui staten alltmer internationellt uppmärksamad för sina opaler med deras kvalitet positivt jämfört med de alla finaste australiska opaler.

Grön Opal

Upptäcktes på 1960-talet, grön opal är en grön genomskinlig opal som liknar krysopras eller jade och brukar kallas PRASEM opal eller chrysopal på grund av sin likhet med krysopras. Den bryts i Arusha-regionen i Tanzania (samma region som tanzanite). Även om denna ädelsten inte visar samma färgspel som finns i vissa opaler har dess mint till äppelgröna färg gjort det till en mycket populärt opal för smycken. Spårmängder av nickel ger denna opal sin unika färg.

Jelly Opal

Jelly opal (även känd som vatten opal eller kristall opal) bryts i Mexiko och Australien. Erbjuder en attraktivt blandning av otydliga färger, den är en transparent rent opal med en gelatinös utseende och en ibland uttalad opalescens (blåaktig glans). Färg spelet är en subtil lyster som dansar över hela stenen snarare än distinkta färgfält. När den hålls i direkt ljus, kan en jelly opal visa några av de mest intensiva opal färger.

Peruansk Opal

Den kommer från Anderna och uppskattades av de gamla Inka indianerna. Peruansk opal är extremt sällsynt och uppvisar en utsökt genomskinlig färg. Även om det normalt finns i blått eller rosa färger (även ibland gröna).

Semi Svart Opal

Med en ljusare öppenhet än svart opal, har semi svart opal en färg mörkare än svart, men inte riktigt svart. Opacitet är nyckeln som skiljer svart från semi svart med svart opal förekommer mer ogenomskinligt än semi svart opal. Semi svart opal upptäcktes vid Andamooka på 1930-talet. Beläget 64 mil norr på väg från Adelaide, South Australia, är Andamooka en typisk dammig "vilda västern" ökenstad. Medan Andamooka opaler fortfarande är världsberömda utvinns endast en liten mängd opal från Andamooka på grund av höga logistiska kostnader tack vare sin avlägsenhet. Andamooka opal är typiskt för en exceptionellt hög kvalitet, men har blivit svårare att köpa under de senaste åren.

Vit Opal

Vit opal är genomskinlig med en krämigt utseende som dominerar brutna färger. Medan alla de australiska opal fälten producerar vit opal, hittas majoriteten i Coober Pedy.
Till toppen av sidan.

Peridot:
 
Grundfakta:

Månadsten: Augusti
Ursprung: Burma, Kenya, Kina, Pakistan, USA & Vietnam
Färger: Grön till grön/gul
Familj: Olivine: (Mg2Fe2)SiO4
Hårdhet: 6.5 – 7
Refraktiv Index: 1.65 – 1.70
Specifik Vikt: 3.28 – 3.48
Behandling: Ej behandlad

Peridot kallades "solens ädelsten" av de gamla egyptierna och "kvällens smaragd" av romarna. Peridot var en favorit ädelsten av Cleopatra och var historiskt ofta misstagen för smaragd.

Peridots namn ursprung är osäkert, men flera teorier finns. Vissa källor spekulerar att det kommer från 13-talet Mellanöstern engelska ordet peridote, vilket betyder "ljuspunkt" eller "ljus knappen" en apt beskrivning för denna ädelstens med tanke på dess briljans. Andra källor tillskriver det till franska peritot, som betyder "oklart", förmodligen på grund av dess silkeslena utseende. Med tanke hur länge peridot har funnits så är den mest sannolika kandidaten det arabiska ordet faridat, vilket helt enkelt betyder "ädelsten."

Myter och legender

Populär i grekiska och romerska smycken, har peridot varit eftertraktat sedan 1500 f.Kr. när egyptierna började gruvdrift på ön Zeberget, senare känd som St Johns Island, cirka 8 mil från den egyptiska kusten i Röda havet. Intressant är Zabargad det arabiska ordet för peridot.

Peridot brytning gjordes traditionellt på natten när denna ädelstens naturliga lyster gjorde det lättare att upptäcka. De gamla egyptierna trodde även att peridot blev osynlig under solens strålar. De trodde också att peridot färgades av den gyllene skimmer av deras solgud Ra, och var därmed en kraftfull beskyddare från skada.

Pulveriserad peridot har använts för att bota astma och en peridot placeras under tungan för någon med hög feber tros hjälpa.

Kanske den mest ovanliga peridot är de som kommer från meteoriter som kallas pallasites, efter deras 1772 upptäckare, en tysk vetenskapsman som heter Peter Simon Pallas. Några har till och med mångfacetterad och är innefattade i smycken, en av de få utomjordiska ädelstenar som människan känner till. År 2003 upptäcktes peridot på Mars, vilket gör det den första ädelstenen som upptäcktes på en annan planet.

Peridot fakta

Peridot är en variant av olivin och har färger som varierar från gyllene lime grön tll rika gräs grön. Traditionellt har de mest eftertraktade färgnyanser varit rika gräs gröna.

Medan San Carlos Apache Reservation har Arizona världens största Peridot ädelstens deposition, så har Kina nyligen blivit en stor producent. 1994 upptäcktes en ny deposition i Pakistan, som producerar några av de finaste peridot vi någonsin sett. Den nya gruvan är belägen 15.000 meter över havet i Nanga Parbat regionen långt väster om Himalaya bergen i den pakistanska delen av Kashmir.

Några av världens finaste peridots kommer från Pyaung Gaung, i norra delen av Burmas Mogok region.
Till toppen av sidan.

 
Rubellit:

Grundfakta:

Månadsten: Oktober
Ursprung: Afghanistan, Brasilien, Kenya, Madagaskar, Mozambique, Nigeria, Sri Lanka, Tanzania, Zambia & USA
Färger: Varierande
Familj: Turmalin
Hårdhet: 7 – 7.5
Refraktiv Index: 1.61 – 1.66
Specifik Vikt: 2.82 – 3.32
Behandling: Vanligtvis ej behandlad

Turmalin har en färgstark och romantisk historia och finns i en otrolig mängd vackra färger. Turmalin hittas i en palett av över 100 olika nyanser, och är en av världens mest skilda ädelsten. Detta har resulterat i smeknamnet "kameleont ädelsten", vilket är dubbelt lämpligt när man betänker att en stor källa till turmalin är Madagaskar, hem för mer än hälften av världens kameleont arter.

Namnet turmalin kommer från singalesiska ordet turmali (blandas), på grund av en historisk tendens för turmalin att bli mixad och mistagen för andra ädelstens sorter.

Turmalin fakta

På grund av deras kristall storlek så slipad ofta turmaliner i långa rektangulära former efter kristall axeln.

Turmalin kristaller förekommer i granitiska pegmatit vener i de stora ädelstens distrikten i tex Minas Gerais i Brasilien, San Diego County i USA, och de östafrikanska länderna Kenya, Tanzania, Moçambique, Malawi, Madagaskar och Nigeria.

Turmalin är en grupp av mineral arter. Men det är mineralen elbaite (uppkallad efter ön Elba i närheten Italiens västkust, där den upptäcktes) som ansvarar för nästan alla av turmalins mest berömda ädelstens varianter.

Rubellit turmalin

Rubellit, härrör sitt namn från det latinska ordet rubellus, som betyder "komma från rött" är en glänsande, rödaktigt rosa och lila-tonad turmalin. Under 17 hundratalet, på uppdrag tsaren av Ryssland, designades många ädelsten smycken för den imperialistiska Crown Court. Emellertid har ädelstenar som ursprungligen ansågs vara rubiner, senare visat sig vara Rubellit.

Extremt sällsynt, rubellit har tagit smycken världen med storm de senaste åren efter upptäckten av nya fyndigheter. Madagaskar Rubellit kommer från gruvor 4 mil utanför staden Betafo i Antananarivo provinsen i Madagaskars centrala högland. Intressant nog producerar denna gruva några riktigt unika rubelliter vars färg är nära de berömda rubiner.

De största rubellit fynden är från 19 hundratalet när de upptäcktes i Brasilien. Detta land fortsätter att vara en stor leverantör, särskilt i Minas Gerais staten. Några av de finaste stenarna kom från Ouro Fino i Coronel, Murta (Minas Gerais). Upptäcktes ungefär 1983 och redan 1985 var gruvan utarbetad. Ouro Fino rubellit har fått legendarisk status i ädelstens världen.

Överraskande nog var södra Kalifornien Pala District också en gång en viktig källa, särskilt i slutet av 19 och början 20 hundratalet. De blå-kapslade rubellit kristaller från turmalin drottningen gruvan är världsberömda bland mineral samlare.

Sommaren 1998 upptäcktes en ny rubellit deposition i ett jordbruks område 4 mil från den antika staden Ibadan i Nigeria, Västafrika. Detta material var exceptionellt rena med top färg. Inom bara några korta år, var över 1000 kg råsten tagen ur marken, och lika snabbt som den dök upp var gruvan helt utarbetad.

År 2007 gjordes ett annat viktig fynd, denna här gång nära Chimoio, Moçambique (nära gränsen till Zimbabwe).

Med undantag för rubin och röd spinell är rubellit den enda ädelsten som förekommer i en så rik, mörk röd färg. I likhet med smaragd är inneslutningar i rubellit vanliga. Den kemiska element som färgar rubellit (mangan) orsakar faktiskt den växande kristallen att bli internt oren (dvs. ju mer mangan som är närvarande, desto mörkare röd färg, och ju mer inneslutningar i den slutliga kristallen). Det är därför ytterst sällsynt att hitta en färgsprakande rubellit som är internt ren. Rubelliter tenderar också att ha mer naturliga inneslutningar, eftersom de bildas nära centrum av kristallen fickan, och därmed får mer stress och press under bildande. Rubellit är dock en mycket hållbar ädelsten, väl lämpad för vardags smycken.
Till toppen av sidan.

Sfalerit:
 
Grundfakta:

Ursprung: Mexiko & Spanien
Färger: Från brun till grön ofta med regnbågs lyster
Familj: Sfalerit: ZnS
Hårdhet: 3.5 - 4
Refraktiv Index: 2.36 – 2.37
Specifik Vikt: 3.90 – 4.10
Behandling: Ej behandlad

Sfalerit är en mycket sällsyntt samlarsten med en lyster bättre en till och med diamanter! Denna sten är oftast mörkbrun eller svart, men i sällsynta fall hittas stenar som ger underbara gul/grön/röda stenar som kan fasettslipas. Namnet Sphalerite blev introducerat år 1847 av E.F. Glocker. Sflaerit stenar har också en mycket stark pleochroism. I en sten som är pleochroism kan du se två eller fler olika färg nyanser beroende på vilken vinkel du tittar på stenen. Hög kvalitets Sflaerit stenar har ofta en helt underbar, nästan regnbågs liknande färg när du ser stenen i tex sol ljus.
Till toppen av sidan.

Sphene (Titanit):

Grundfakta:

Ursprung: Brasilien, Madagaskar, Mexiko, Pakistan & Sri Lanka
Färger: Gul/grön
Familj: Sphene: CaTiSiO5
Hårdhet: 5 – 5.5
Refraktiv Index: 1.84 – 2.11
Specifik Vikt: 3.52 – 3.54
Behandling: Normalt ej behandlad

Sphene är uppkallad efter det grekiska ordet för kil, eftersom dess kristaller normalt sett är kilformad. Eftersom det innehåller titan, är sphene också ibland hänvisade till sitt mineral namn titanit.

En av världens nyaste och mest sällsynta ädelstenar, har sphene den ganska ovanliga förmåga att ta en stråle av ljus och dela upp den i alla spektrala färger. I detta avseende är sphene överlägsen diamant. Detta i kombination med sin starka Pleokroism (olika färger visas när ädelstenen betraktas från olika vinklar) har till följd att ädelstenen verkar ändra färg.

Sphene är övervägande grön eller gul-grön, med nästan alla andra färger av regnbågen visas genom sin intensiva eldiga briljans.

Sphene fakta

Sphene är fantastiskt lysande, briljanta ädelstenar som har en högre dispersion (lyster) än diamanter.

Sphene magnifika lyster, unika nyanser, stark pleokroism, (diamant-liknande) lyster och dubbel brytning gör sphene idealisk för smycken som fångar ljuset för att visa sphene sina glittrande kvaliteter till full effekt. En unik egenskap hos sphene är dubbelbrytning (doube refraktion), vilket innebär att ljuset delas upp i två strålar när den passerar genom stenen.
Till toppen av sidan.

 
Spinell:

Grundfakta:

Ursprung: Burma, Madagaskar, Sri Lanka, Tajikistan, Tanzania & Vietnam
Färger: Varierande
Familj: Spinell: MgAl2O4
Hårdhet: 8
Refraktiv Index: 1.71 – 1.72
Specifik Vikt: 3.54 – 3.63
Behandling: Normalt ej behandlad

Namnet spinell härstammar antingen från det latinska ordet för tagg, spina, som ett resultat av spinells karakteristiska kristaller med spetsiga ändar, eller från det grekiska ordet för gnista, spintharis, med hänvisning till spinells ljusa röda nyanser.

Myter och legender

Spinell mistogs ofta för rubin och på grund av denna felaktiga identitet har spinell fått historiska referenser. Spineller intar en unik plats i ädelsten historien. Trots att spinell redovisas som en separat ädelstens sort redan år 1587, så mistogs de röda spinell stenarna som rubin tack vare dess intensiva röda färg (likt den hos rubin). Det var inte bara färg likheter som förrvirrade men också närheten till rubin grundstenar. Det var inte förrän 1783 som Rom de L'Isle blev den första vetenskapsmannen att tydligt skilja skillnader mellan rubin och röd spinell.

Röd spinells näst intill identiska likhet till rubin har resulterat i att röd spinell är en del av många av världens mest berömda ädelstens samlingar, inklusive Vatikanens och Juvel kronan i Ryssland, Iran och England. Visste du att både den legendariska 352 carats Timur rubinen och 170 carat Black Prince 's rubinen, vilka ingår i den brittiska Imperial State Crown faktiskt är röda spineller?

Spinell fakta:

Idag kan spineller lätt identifieras genom sin brytningsförmåga. Eftersom röda spineller är singel refraktiv och rubiner är dubbelt refraktiv visas den primära färgen i röda spineller renare och mer intensiv än den röda färgen hos många rubiner.

Spinell förekommer i många färger inklusive röd, blå, rosa, orange och en mängd andra fina färger. I likhet med rubin bryts spinell ur alluviala avlagringar. Spineller kommer från en handfull källor inklusive Tadzjikistan, Sri Lanka, Madagaskar, Tunduru i Tanzania och centrala Vietnam Luc Yen region. Medan de flesta ädelsten kännare förknippar Burma med den klassiska och mest välkända källan för fina röda spinell så har nya upptäckter inom Tanzanias Mahenge region givit ädelstens älskare nya fyndigheter av top kvalitets röda spineller.

Ren spinell är vit, men föroreningar ger den ett brett spektrum av färger. Nästan alla färger används i smycken, men det mest värdefulla och populära färgen är röd spinell. Trots att de är mer prisvärda, visste du att spineller är ovanligare än rubiner? Spineller är intensivt färgade & hållbara ädelstenar perfekt för alla typer av smycken.
Till toppen av sidan.

Topas:

Grundfakta:

Månadsten: November
Ursprung: Brasilien, Burma, Mexiko, Mozambique, Nigeria, Ryssland & Sri Lanka
Färger: Varierande
Familj: Topaz: Al2SiO4(F,OH)2
Hårdhet: 8
Refraktiv Index: 1.60 – 1.64
Specifik Vikt: 3.49 – 3.57
Behandling: Ofta behandlad

Ursprunget till namnet topas genererar förvirring, eftersom vissa referenser pekar på sanskrit ordet tapaz, som betyder brand, medan andra tror att det är uppkallad efter Zeberget, en ö i Röda havet som grekerna kallade Topazius, den antika källan för peridot.

Vissa källor tror att detta berodde på gamla förväxling mellan topas och peridot, det är dock mer troligt att detta namn kan ha kommit från sammanblandning med det grekiska ordet topasin, vilket betyder att gissa eller gissningar, eventuellt med hänvisning till hur fiskaren ibland förlorade ön i dimma.

Dess namn antyder skönhet, sällsynthet och rikedom, och ger en känsla av tidlöshet. Medan den gyllene gula och blå topas är den mest kända, så finns faktiskt topas i en mångfald av slående färger. Detta i kombination med sin skönhet och hållbarhet gör topas perfekt till smycken för alla tillfällen.

Myter och legender

Många gamla traditioner och övertygelser har skapat en lysande historia för topas. Egyptierna kallade topas "Gem of the Sun", då dom trodde att den var färgad av den gyllene skimmer av deras solgud Ra och därmed en kraftfull beskyddare från skada.

Om du är på en resa av andlig förändring så tros topas av kristall healers för att göra en utmärkt följeslagare. Den lär tydligen dig att lita på universum. Topas tros också av vissa kristall healers att stärka förtroendet och att hjälpa dig att fatta rätt beslut genom att ge dig mod att fullfölja val och därmed ändra drömmar till verklighet.

Topas fakta

Bryts ur både värd rock och alluviala avlagringar, gör dess unika kristallstruktur topas en hård och tät ädelsten. På grund av detta har rena färglös topas ofta misstas för diamant. Den enorma (1680 carat) Braganza ädelstenen monterad i de portugisiska kronjuvelerna var ursprungligen trod att vara en diamant - i själva verket är det en vacker klar topas.

Blå Topas

Förutom den berömda sky blå topas har de mer intensiva swiss och london blå topaserna blivit allt populärare.

Imperial Topas

På höjden av Imperial Rysslands makt, var orange rosa topaser införda från Brasilien för att dekorera smycken för TSARINNA. Sedan dess har dessa färger varit kända som imperial topas och förblir en av de mest eftertraktade sorterna.

Mystisk Topas

Mystisk topas (även känd som mystiska eld topas, regnbågs topas, titan topas, Alaska topas och Västindien topas) är en av 20-talets vackraste nya ädelstenar. Först visad i september 1998 på Hong Kong smycke mässan, populariteten ökade dramatiskt när det visades på Tucson Gem Show i 2003.

Mystisk topas produceras med hjälp av diffusion behandling. Tillämpat på högsta kvalitets naturvita topaser, är behandlingen permanent utan slitage. Denna process kan inducera en skimrande utseende, vars färg intervall beror på ljuskälla och vinkel du ser stenen ifrån.

Mystiska topaser kommer finns nu i alla möjliga olika färger såsom flamingo topas, rosa topas, skymning topas, månsken topas, kanariefågel topas, kiwi topas och Neptunus topas.
Till toppen av sidan.

 

Tsavorit granat:

Tsavorit Granat

Grundfakta:

Månadsten: Januari
Ursprung: Indien, Kenya, Madagaskar, Mali, Mozambique, Namibia, Nigeria, Ryssland, Sri Lanka & Tanzania
Färger: Varierande
Familj: Granat
Hårdhet: 7
Refraktiv Index: 1.69 – 1.73
Specifik Vikt: 3.49
Behandling: Ej behandlad

Granat har en historia som sträcker sig över 5000 år. Namnet kommer från det Latinska ordet för kärna, granatus, eftersom stenen har en liknande färg som kärnorna från frukten pomegranate.

Granater är en grupp av besläktade mineral arter med i huvudsak samma kristallstruktur, men som varierar i kemisk sammansättning.

Tanzanite har en uppsjö av vackra färgade granater, bland dem en lysande grön grossular granat, Tsavorit. Tsavorit är Östafrikas vackraste gröna ädelsten, rättmätiga arvtagare till titeln "kungen av granater. Tsavorit har etablerat sig som en av världens vackraste och mest eftertraktade ädelstenar. Tsavorit granat är extremt sällsynt. I själva verket är det så sällsynt att gruvdriften kan vara helt slut inom ett par år.

Upptäcktes först 1967 av den numera legendariska skotska geolog, Campbell R. Bridges, Tsavorit har snabbt blivit en favorit bland ädelstens och smycke älskare. Bridges upptäckte Tsavorit i Tanzania, men på den tiden var det omöjligt att få ett exporttillstånd för att föra ut ädelstenarna. Bridges, med hjälp av den lokala Masai och Kikuyu tribesmen fortsatte sitt sökande, men den här gången i grannlandet Kenya. År 1971 upptäckte Bridges Tsavorit för andra gången i Kenyas Tsavo region. Livet i Afrikas bush är farligt och Tsavo-regionen är känd som området för människo ätande lejon och tjuvskyttar. För att skydda sig mot rovdjur och banditer, var Bridges tvungen att leva i en trädkoja. Och eftersom han inte ville hans nyfunna skatt skulle bli stulen, använde han listigt lokalbefolkningen rädsla för ormar genom att placera en python i bland sina Tsavorit stenar.

Tsavorit hittat så småningom sin väg till Amerika där Henry Platt av Tiffany & Co namngav stenen baserad på den berömda Tsavo National Park i Kenya.

Medan Tsavorit en gång i tiden bröts i 40 olika områden över hela Tanzania och Kenya är det bara fyra gruvor som fortfarande tillverkar kommersiella kvantiteter.
Tsavorits intensiva gröna färger, som liknar den hos fina smaragder, är på grund av närvaron av vanadin i berggrunden. Liksom alla granater, har Tsavorit få inneslutningar och dess höga brytningsindex resulterar i en superb briljans.
Till toppen av sidan.

Turmalin:

Grundfakta:


Månadsten: Oktober
Ursprung: Afghanistan, Brasilien, Kenya, Madagaskar, Mozambique, Nigeria, Sri Lanka, Tanzania, Zambia & USA
Färger: Varierande
Familj: Turmalin
Hårdhet: 7 – 7.5
Refraktiv Index: 1.61 – 1.66
Specifik Vikt: 2.82 – 3.32
Behandling: Vanligtvis ej behandlad
 

Turmalin har en färgstark och romantisk historia och finns i en otrolig mängd vackra färger. Turmalin hittas i en palett av över 100 olika nyanser, och är en av världens mest skilda ädelsten. Detta har resulterat i smeknamnet "kameleont ädelsten", vilket är dubbelt lämpligt när man betänker att en stor källa till turmalin är Madagaskar, hem för mer än hälften av världens kameleont arter.

Namnet turmalin kommer från singalesiska ordet turmali (blandas), på grund av en historisk tendens för turmalin att bli mixad och mistagen för andra ädelstens sorter.
 

Myter och legender

Sri Lanka (tidigare Ceylon) var delvis ansvarig för turmalins återkomst i Europa när turmalin ädelstenar såldes till holländska handlare som importerade dem till väst under 15 hundratalet.

Holländarna var de första som upptäckte att denna ädelsten, liksom kvarts, hade en unik egenskap, piezoelektricitet. Vid upphettning eller gnuggning av turmalin skapas det en elektrisk laddning, och stenen blir en magnet som drar till sig andra lätta material.

En monark som var speciellt förtrollad av turmalin var kejsarinnan Dowager Tz'u Hsi, den sista kejsarinnan i Kina. Hon älskade turmalin så mycket, och var så rik, att hon köpte nästan ett ton av turmalin från San Diego, Kaliforniens pegmatit distrikt.
 

Turmalin fakta

På grund av deras kristall storlek så slipad ofta turmaliner i långa rektangulära former efter kristall axeln.

Turmalin kristaller förekommer i granitiska pegmatit vener i de stora ädelstens distrikten i tex Minas Gerais i Brasilien, San Diego County i USA, och de östafrikanska länderna Kenya, Tanzania, Moçambique, Malawi, Madagaskar och Nigeria.

Turmalin är en grupp av mineral arter. Men det är mineralen elbaite (uppkallad efter ön Elba i närheten Italiens västkust, där den upptäcktes) som ansvarar för nästan alla av turmalins mest berömda ädelstens varianter.

Turmalin har mycket sällan en katt öga effekt. Chatoyancy eller katt öga är en reflekterande effekt som visas som ett enda ljust band av ljus över ytan av en ädelsten.

Alla turmaliner kan visa Pleokroism, vilket innebär att stenen kan visa färgförändringar när de betraktas i olika vinklar. Emellertid kan detta variera från sten till sten. I vissa fall är denna effekt knappt märkbar, medan i andra är den starkt uppenbar.


Grön turmalin

Normalt fria från inneslutningar erbjuder grön turmalin konsumenterna allt de vill ha i en smaragd, men med bättre klarhet. Grön Turmalin har blivit populärt bland samlare under de senaste åren. Krom turmalin är en intensiv grön variant av turmalin som finns i östra Afrika. Trots namnet är de flesta krom turmaliner egentligen färgade av vanadin.

Indicolit turmalin

Varierar i färg från ljust till djupt blå, indicolit turmalin är sällsynt och högkvalitativa exemplar är mycket eftertraktade samlarobjekt. Indicolit är starkt pleokroiskt (visar olika nyanser när de ses från olika håll). Romarna använde enligt uppgift indicolit, särskilt i snidad broscher som ofta bar bilder av djur, eftersom de trodde att det hade konstiga ockulta krafter. Den återupptäcktes i Europa 1703 då holländarna importerade indicolit de hade erhållit i Sri Lanka. Generellt finns det bara indicolit stenar under en carat tillgängliga och som ett resultat är större storlekar mycket sällsynta och eftertraktade.

Två färgad turmalin

Det var inte förrän på 1970-talet som tvåfärgad turmalin började användas i smycken.

På grund av dess komplexa kemiska sammansättning, kommer turmalin i många färger. Två färgad turmalin beror på skillnader orsakade av miljöförändringar. Vid olika tidpunkter, olika färg-framkallande element (järn, mangan, titan, krom och vanadin) införlivades i kristallen, vilket leder till olika färgskikt. Målmedvetet slipat för att visa den här funktionen visar tvåfärgad turmalin en vacker kontrast mellan dess färger, vanligtvis rosa och grönt, i en ädelsten.

Två färgad turmalin ska inte förväxlas med vattenmelon turmalin. Vattenmelon turmalin är en kristall där den inre delen visar rosa omgiven av grönt. De är oftast tunna skivor i sektioner, som en limpa bröd och polerat för att visa "vattenmelon"-effekten.


Paraíba turmalin

Världen introducerades till Paraíba turmalin av brasilianska gruvägaren Heitor Dimas Barbosa 1989. Övertygad om att det fanns fina stenar i bergen i den brasilianska delstaten Paraíba, tog han fem år innan han lyckades gräva fram sin första Paraíba turmalin kristall.

Medan Paraíba turmaliner först hittades i Brasiliens Paraíba staten har stenar av samma färg och komposition nu hittats i den närliggande Rio Grande do Norte State (Brasilien). Den första afrikanska fynden upptäcktes 2001 vid Edoukou gruvan i Oyo (Nigeria), nära gränsen till Benin. Också i 2001, upptäckte jordbrukare i Moçambiques Nampula provinsen Paraíba turmaliner. Detta material kom dock inte ut på marknaden i stor skala förrän 2006.

När Paraíba turmalinen först upptäcktes i Brasilien skillde sig den från alla andra turmalin varianter tidigare känt. Färgen på denna ädelsten varierar allt ifrån intensiva smaragdgröna via Windex blått till en rik safir blå och fortsätter längs spektrum till indigo, intensiv violett (liknande fin ametist), lila och även rött.


Paraíba turmalin har extremt bra lyster även i svagt ljus. Top brasilianska paraíbas kan inbringa så mycket som 200,000kr per carat eller mer på ädelstens grossistmarknaden.

Paraíba turmalin har fått sina spektakulära färger från små mängder koppar, med mangan och järn. Större mängder av koppar producera mer blå och turkosa färger, medan förhöjd mangan ger mer lila och röda nyanser. Medan de flesta Paraíba turmaliner är under en karat, så kan ädelstenar från Moçambique komma upp i storlekar upp till 40 carat eller mer. Liksom hos smaragder är inneslutningar vanliga i Paraíba turmalin, vilket gör dess färg huvud skönheten. Dess vackra klara färger har gjort Paraíba turmalin enormt populär inom en kort tid.

 

Rubellit turmalin

Rubellit, härrör sitt namn från det latinska ordet rubellus, som betyder "komma från rött" är en glänsande, rödaktigt rosa och lila-tonad turmalin. Under 17 hundratalet, på uppdrag tsaren av Ryssland, designades många ädelsten smycken för den imperialistiska Crown Court. Emellertid har ädelstenar som ursprungligen ansågs vara rubiner, senare visat sig vara Rubellit.

Extremt sällsynt, rubellit har tagit smycken världen med storm de senaste åren efter upptäckten av nya fyndigheter. Madagaskar rubellit kommer från gruvor 4 mil utanför staden Betafo i Antananarivo provinsen i Madagaskars centrala högland. Intressant nog producerar denna gruva några riktigt unika rubelliter vars färg är nära de berömda rubiner.

De största rubellit fynden är från 19 hundratalet när de upptäcktes i Brasilien. Detta land fortsätter att vara en stor leverantör, särskilt i Minas Gerais staten. Några av de finaste stenarna kom från Ouro Fino i Coronel, Murta (Minas Gerais). Upptäcktes ungefär 1983 och redan 1985 var gruvan utarbetad. Ouro Fino rubellit har fått legendarisk status i ädelstens världen.

Överraskande nog var södra Kalifornien Pala District också en gång en viktig källa, särskilt i slutet av 19 och början 20 hundratalet. De blå-kapslade rubellit kristaller från turmalin drottningen gruvan är världsberömda bland mineral samlare.

Sommaren 1998 upptäcktes en ny rubellit deposition i ett jordbruks område 4 mil från den antika staden Ibadan i Nigeria, Västafrika. Detta material var exceptionellt rena med top färg. Inom bara några korta år, var över 1000 kg råsten tagen ur marken, och lika snabbt som den dök upp var gruvan helt utarbetad.

År 2007 gjordes ett annat viktig fynd, denna här gång nära Chimoio, Moçambique (nära gränsen till Zimbabwe).

Med undantag för rubin och röd spinell är rubellit den enda ädelsten som förekommer i en så rik, mörk röd färg. I likhet med smaragd är inneslutningar i rubellit vanliga. Den kemiska element som färgar rubellit (mangan) orsakar faktiskt den växande kristallen att bli internt oren (dvs. ju mer mangan som är närvarande, desto mörkare röd färg, och ju mer inneslutningar i den slutliga kristallen). Det är därför ytterst sällsynt att hitta en färgsprakande rubellit som är internt ren. Rubelliter tenderar också att ha mer naturliga inneslutningar, eftersom de bildas nära centrum av kristallen fickan, och därmed får mer stress och press under bildande. Rubellit är dock en mycket hållbar ädelsten, väl lämpad för vardags smycken.
Till toppen av sidan.

Månsten:

Månsten är en variant av ortoklas som är opalescent med ett härligt färg skimmer som liknar månens sken. Skimret orsakas av ljusreflexion från den inre strukturen som består av en sammanväxning av albit och ortoklasfältspar. Tunna lager av albit ger den vackra blå färgen; tjocka lager ger ett vitt skimmer.
Till toppen av sidan.

 

Zirkon:

Zirkon är födelsesten för December månad. Zirkon är ofta använd som Diamant eftersom Zirkon har en så otroligt stark brillians som lätt matchar den av Diamanter. Många förvillar Zirkon med Cubic Zircon vilket inte är helt rättvist. Cubic Zircon är en billig, syntetisk sten. Den enda jämlikheten med en naturlig, äkta Zirkon är namn likheten och färgen.

De viktigaste saker du skall titta på när du köper en Zirkon hur intensive färgen och briljansen är. Du skall dessutom leta efter Zirkon stenar som har en perfekt klarhet utan inneslutningar.
Till toppen av sidan.

 

Bärnsten:

Bärnsten består av förstenad träkåda och hittas ofta i en gul/brun färg. Det finns dock många andra färger såsom röd, violet, svart och grön. Bärnsten innehåller ibland insekter som fastnade i klådan när den fotfarande var klibbig för milijoner år sedan.
Till toppen av sidan.

 

Födelsestenar:

Traditionellt är en födelsesten associerad med varje månad under året. Till exempel är månadssten för Januari granat, medan lyckliga barn som föds i April får en diamant som sin månadssten.

Ursprunget av månadssten tros gå tillbaka till Aaron’s bröstplatta som innehöll tolv ädelstenar som representerar Israels tolv stammar. Den moderna listan går tillbaka till 1912 med endast en tillsats sedan dess, tanzanit som Decembers månadssten.

Det finns många legender och myter om månadsstenars helande krafter och deras terapeutiska inflytande. Det är vida trott att det ger god lycka att bära din födelse sten nära ditt hjärta.

Januari - Granat
Februari - Ametist
Mars - Akvamarin
April - Diamant
Maj - Smaragd
Juni - Alexandrit
Juli - Rubin
Augusti - Peridot
September - Safir
Oktober - Opal och Turmalin
November - Topas och Citrin
December - Tanzanit och Zirkon
Till toppen av sidan.

 

Grund detaljer om ädelstenar:

Notis: Många uttryck inom ädelstens branschen är Engelska och ibland har vi inte hittat det korrekta Svenska ordet. Om ni ser några fel så är vi tacksam om ni kan oss på thomas@gemsheaven.se så fixar vi det.

Olikt diamanter så finns det ingen officiell ‘världs gradering’ av färgade ädelstenar. Trots detta så kan man använda många av de samma principer som hos diamanter. Innan du köper en ädelsten så är det viktigt att du har en generell uppfattning av de 4:a C’na hos ädelstenar. C är i referens till de Engelska orden för Color (Färg), Cut (Slipning), Carat Weight (Carat Vikt) och Clarity (Klarhet).

Färg:
Färg är nog den viktigaste faktoren att ta hänsyn till när du köper en ädelsten. Färgen på en sten skall helst vara vibrant, jämn och inte för mörk. Generellt kan man säga att värdet på en sten ökar med hur vacker den ser ut.
Många stenar har också en mix av olika färg nyanser vilket oftast gör dom ännu mer attraktiva och värdefulla. Exempel på dessa typer av stenar är Tanzaniter som har en lila-blå färg, eller Sphene som har en grön-regnbågs färg.

I vissa ädelstenar så kan du se ovanliga optiska effekter. Dessa effekter brukar oftast öka värdet på den individuella stenen. Exempel på dessa typer av effekter är stjärnor (ofta funna i Safirer och Rubiner), katt öga (ofta funna i Turmalin, Chrysoberyl) och färg ändring (ofta funna i Alexandriter, Safirer, Granater).

Slipning:
Slipning av en ädelsten påverkar inte värdet lika mycket som hos diamanter. Trots detta så är det viktigt att en ädelsten har en bra slipning så att maximal skönhet kan utfinnas av den individuella stenen. När man slipar en ädelsten så vill man gärna ha minimala inneslutningar, bra lyster och jämn färgfördelning. Det är också viktigt att inte ha en för djup slipad sten eftersom du då förlorar mycket av vikten i ‘rumpan’ av stenen, istället för i ansiktet (den del av stenen du ser uppifrån). Man vill också inte ha en för tunn slipad sten där större delen av vikten ligger på framsidan. Du får då en effect som kallas fönster där mycket av lystern försvinner.

Man kan dela in slipningen av ädelstenar i två kategorier, Faceted och Non-Faceted. De mest vanliga slipningarna är,
Oval
Rund
Smaragd
Hjärta
Päron
Navet
Princess
Fyrkants
Baguette
Trilliant
Kudde

Carat Vikt:
Likt Diamanter så mäter man vikten av ädelstenar i Carat. Ordet carat kommer från den traditionella användningen av carob kärnor till att väga ädelstenar. Carob kärnor användes därför att dom alltid hade samma vikt och form. 1 carat är lika med 0.2 gram, så 5 carat är lika med 1 gram. Carat är också uppdelat i så kallade points där 100 points är lika med 1 carat. Points används mer inom Diamant branschen men man stöter även på det när man handlar med färgade ädelstenar.

Priserna på ädelstenar ökar exponeniellt då vikten ökar. Till exempel, en 5 carats Safir är alltid värt mycket mer en 5 stycken 1 carats Safirer av samma kvalitet.

Klarhet:
I vissa ädelstenar så kan du se små orenheter som kallas inneslutningar. Klarheten av en ädelsten klassas genom att se hur mycket/lite inneslutningar stenen har. Ju mindre inneslutnigar en sten har, ju mer värdefull den är.

Det finns dock vissa typer av ädelstenar där inneslutningar är accepterade och faktiskt efterfrågade. Typer såsom Rubiner och Smaragder skall gärna ha inneslutningar i dom för att öka värdet på stenen.

Nedan är de klarhets definitioner Gems Heaven använder.

Klarhets Skala:
IF (Internally Flawless) - Dessa stenar är fria från inneslutningar under 10x magnifikation.
VVS1-VVS2 (Very, Very Slightly Included) - Extremt få inneslutningar kan möjligt ses under 10x magnifikation.
VS1-VS2 (Very Sligthly Included) - Mycket få inneslutningar som kan ses under 10x magnifikation.
SI1-SI3 (Slightly Included) - Få inneslutningar som kan ses under 10x magnifikation.
I1-I2 (Included) - Dessa stenar har inneslutningar som lätt kan ses under 10x magnifikation.
PK (Pique) - Dessa stenar har inneslutningar som lätt kan ses med det nakna ögat.

Behandling:
Behandling av ädelstenar är nu för tiden mer vanligt en ovanligt. Mer en 99% av alla ädelstenar är behandlade, oftast med värme. Behandling är gjord för att förbättra kvaliteten av en sten. Till exempel, Tanzanite som är en av världens mest eftertraktade ädelstenar har faktiskt en ganska ful, brun aktig färg när den hittas i marken. Det är först efter en lätt värme behandling som den får sin otroligt vackra blå/lila färg.

Den vanligaste typen av behandling är värme, men många stenar behandlas också med “irradiation”. Trots namnet så är detta en helt ofarlig behandling som är permanent. Trots att behandling är mycket vanligt så finns det stenar som inte behandlas såsom Turmaliner, Granat stenar, Fluorit, Alexandrit, vita Diamanter med flera. Om ni skulle vilja ha information om en speciell sten eller sten sort så kan ni maila mig på thomas@gemsheaven.se
Till toppen av sidan.
 

Moh’s Hårdhets Skala:

Hårdheten av ädelstenar är beräknad genom att använda en skala som kallas Moh’s skala. Namnet kommer från den Tyska minerologen Friedrich Moh som år 1822 tog fram en väldigt enkel metod att jämföra rep motståndet hos olika mineraler.

Moh designade en briljant skala, eller tabell som enkelt testar hårdheten av olika mineraler. Moh tog 10 stycken välkända och vanliga mineraler och annordnade dom i en skala från 1-10 efter hur stort rep motstånd dom hade. Om en mineral kunde repa en annan mineral så är den hårdare en den mineralen.

Det är nog inte så praktiskt för normala ädelstens köpare att själva utföra dessa test, men Moh’s skala har fortfarande en oerhörd betydelse för ädelstens köpare. Generellt sett så vill man helst ha en sten som har en hårdhet av 7 eller högre för smycke användning.

På skalan här intill kan ni se den orginella Moh’s hårdhets skala med Diamant som en 10. Som ni nog vet är Diamant det hårdaste mineral vi känner till i dagens läge, detta betyder att en Diamant kan repa alla andra typer av mineraler.
 

Hårdhet Mineral
1 Talk
2 Gips
3 Kalcit
4 Flusspat
5 Apatit
6 Feldspar
7 Kvarts
8 Topas
9 Korund
10 Diamant

Till toppen av sidan.

Chanthaburis ädelstens marknad:

Många människor som besöker Thailand köper sina ädelstenar i Bangkok. Men väldigt få människor har möjlighet att se där många av de thailändska ädelstens återförsäljarna köper sina ädelstenar. För detta behöver du resa 250 kilometer sydost om Bangkok till vårt hem Chanthaburi. Denna lilla stad med cirka 150.000 personer är den största förädling och handels centrum för färgade ädelstenar i Sydostasien. Det uppskattas att 80% av världens utbud av rubin och safir passerar genom Chanthaburi (på senare år har även en stor del av världens utbud av tex turmaliner, topaser, ametist, citrin med fler också passerat genom Chanthaburi).


Chanthaburi var en gång känd för sina rubin och safir gruvor. Denna gruvnäringen nådde sin höjdpunkt på 1960-talet och 70-talet när politiska händelser i Burma minskade utbudet av burmesiska rubiner till nästan ingenting. Efterfrågan på thailändska ädelstenar var så stor att en stor del av gruvorna blev istort sett uttömmda i början av 1980-talet. Ädelstens verksamheten i Chanthaburi kunde ha dött tillsammans med gruvdriften, men ädelstens fabrikerna här hade utvecklat nya metoder för uppvärmning/behandling av ädelstenar för att förbättra dess färg och klarhet. När den lokala utbudet av rubin och safir började tvina började handlare att ta färgade ädelstenenar från hela världen och behandla dom i Chanthaburi.
Ett bra exempel på rubin råsten innan och efter värmebehandling

Ädelstens bearbetning i Chanthaburi är till en stor del en småindustri. Även om det finns ett fåtal stora företag så sker det mesta av arbetet genom mindre familjeföretag. Deras expertis är inom behandling, gradering, slipning och polering av ädelstenar, inte att marknadsföra sina produkter till världen. Så en lokal marknad har utvecklats för att hjälpa Chanthaburi fabrikerna att få sina ädelstenar distribuerade. För de inom branschen så har denna marknad några av de bästa erbjudandena i färgade ädelstenar i världen.
Chanthaburi ädelsten marknaden, känd i thailand som Talad ploy, är öppen varje fredag, lördag och söndag, från cirka 11 på morgonen till ca 6 på kvällen. Den största delen av marknaden är i en smal uppsättning av gränder vid korsningen av Si Chan ("ädelstens gatan") och Thetsaban.

Detta område är fullt av butiker för ädelsten och ädelstens utrustning (vågar, luppar och liknande). Men helgens ädelstens marknad är en värld i sig. Marknaden är en offentlig marknad där vem som helst kan komma att köpa och sälja. Men om du besöker marknaden för första gången vet du förmodligen inte vet var man ska börja. Detta är inte en marknad där återförsäljarna visar sina varor och köpare bläddra igenom varorna. Den kommersiella modell här är helt annorlunda från den lokala råvaror marknaden några kvarter bort. På Talad ploy så sitter köparna vid mäklarbord och säljarna cirkulera genom marknaden för att leta efter köpare.

Så låt oss säga att du vil köpa lite safirer på marknaden. Det första du behöver göra är att hitta en plats en sitta. Du kommer att se ett antal skyltfönster, många av dem öppna för gatan, med skrivbord och stolar. Dessa är handels kontor och de ger dig gärna en plats för din handel. Denna typ av kontor tjänar sitt levebröd genom att tjäna provision på varje försäljning. Du kommer inte att veta exakt vad provisionen är, eftersom det är betalas av säljaren. Men det kan vara så hög som 15% i de mest populära platserna. Kom bara ihåg att provisionen kommer att vägas in i det pris du betalar för alla ädelstenar du köper.
Nästa sak du behöver göra är att låta marknaden veta vad du vill köpa. Detta görs genom att sätta upp en skylt (på thailändska förstås men man kan alltid få hjälp med att skriva ner korrekt ord för de olika sten typerna) på fönstret eller på framsidan av det bord du sitter vid.Säljare som har ädelstenar som uppfyller dina krav kommer att stanna och visa sina varor. Säljarna är ganska lätta att upptäcka på marknaden - de är människor med axelväskor sittandes säkert över deras bröst. Inuti dessa finns påsar är ädelstenar som kan vara värda flera milijoner kronor. Du kanske blir förvånad över den anspråkslösa utseende dessa säljare har, klädda i t-shirts, jeans och sandaler. Är det verkligen de rika ädelstens återförsäljare av Chanthaburi. I själva verket är dom bara mäklare då ägarna av stenarna sällan säljer själv på marknaden. Mäklarna får en viss % av total beloppet av ägarna.
Mäklare kommer att visa dig vad de har att erbjuda och kan svara på frågor om varorna, förutsatt att du kan prata tillräckligt thailändsk för att fråga. De kommer att ange deras sälj pris, men det slutliga priset brukar vara en bra bit under deras öppnings erbjudande så du behöver kunna pruta rejält för att få bästa pris. Om du gillar några stenar och vill lägga ett bud så kommer ädelstenar packas upp och tejpas säkert med ditt namn och pris. Mäklaren kommer sedan att samråda med ägaren via telefon. Du kommer oftast få ditt svar ganska snabbt och om ditt bud är för lågt kommer du få ett motbud av mäklaren. Denna process kan pågå en bra stund innnan ni kommit överrens om ett pris som passar båda parterna.


Det gäller dock att vara uppmärksam på vad man köper då det tyvärr förekommer en hel del syntetiska stenar som säljs som naturliga. Om du är osäker finns det ett ädelstens labratorium där du snabbt kan få reda på om stenen är äkta eller syntetisk.

Till toppen av sidan.

Guld smycke köp guide:

Guld ansågs länge vara den mest värdefulla metall och är djupt invävd i själva strukturen i mänsklig kultur. Den fångar vår fantasi och har inspirerat många legender och myter under hela historien. Guld har värderas, hamstrats, eftertraktats och frikostigt skänkt människor, tempel och föremål dyrkan. Ansvarig för att skapa globala valutor, starta krig, störta imperier, och mer, har guld hjälpt forma mänsklighetens historia.

Guld renhet

Rent guld är relativt mjukt och som en konsekvens har hållbarhets problem. Smycken kan böjas och dyra ädelstenar kan förloras från sina innefattningar. Detta problem har gett upphov till det moderna guldet vi finner i juvelerar fönster idag. Praktiskt taget allt guld i smycken idag är legerat med sekundära metaller som ökar dess dagliga hållbarhet. Dessa guldlegeringar är så vanliga att många tycker färgen av rent guld är märklig. Men inte alla guld renheter är desamma. De olika renheter av guldlegeringar som används av juvelerare ger konsumenterna olika alternativ när det gäller guldfärg, pris och hållbarhet.

Guld renhet mäts i karat. Medan termen karat kan låta identisk med carat, som används för att mäta vikt i ädelstenar, har de två termerna inte samma innebörd. Karat förhållandet i guld talar om för dig vilken procentsats eller andelen guld renhet. Guld med ett högre karat kvot är förhållandevis dyrare gram för gram jämfört med guld med lägre karats förhållanden. Uttryckt som ett förhållande av 24 delar, de mest vanliga guld renheter är:

22 karat: 91,6% rent guld
18 karat: 75,0% rent guld
14 karat: 58,5% rent guld
10 karat: 41,7% rent guld

Guld prissättning

Rå, obearbetad guld prissättning är baserad på karat förhållandet och guld vikt. För smycken måste vi också ta hänsyn till ytterligare faktorer. Diamanter och ädelstenar skall tänkas på, liksom design teknik/jobb som kan göra ett smycke tåligare, mer utsmyckade, eller unikt. Olika typer av innefattningar/designer kan addera till priset av ett färdigt smycke.

Guld källor

Guld bryts i flera länder runt om i världen, men när det gäller produktion så är de viktigaste källorna Sydafrika, USA, Australien, Kanada, Kina, Ryssland, Peru och Indonesien.

Guld som investering

På grund av populariteten av guld har den använts för att både köpa varor och utbytesprogram under tusentals år. Fram till början av 1900-talet bildade guldreserver grunden till det internationella monetära systemen. Än idag är en stor del av världens guld hållna i offentliga reserver. När du köper guld smycken, även om du inte är garanterat att du någonsin kommer att göra en vinst på ditt förvärv, är du säker på att du har fått något med ett egenvärde.

Guldfärger

Guld kommer i ett antal olika färger som erbjuder konsumenterna ett brett urval när man köper den här glänsande ädel metall:

Gult guld: Visar en tidlös färg, detta är den vanligaste guld typen. Det är legerat med silver och koppar.

Vitt guld: Vitt guld kan legeras vita (dvs rent guld är gult) med silver, palladium eller nickel. De flesta vit guld smycken är också rodinerat. Rodium är den dyraste platinagruppen ädel metall (ungefär tre gånger dyrare än platina) och ger en hård, briljant finish som är oöverträffad av någon annan metall.

Rose guld: legeras med koppar, har denna alltmer populära guld typ en slående rosa ros färg.

När du köper guld smycken, se till att det inte finns några synliga fläckar eller defekter på smycket. Kontrollera att klorna eller andra fästelementen fungerar och är säkra.

Kom ihåg! När du gör köper ett guld smycke så leta alltid efter märket 10k, 14k, 18k eller 22k, detta är bevis för att guldet du köper är äkta (observera att kattfots stämpel ej används internationellt) och inte guld imitationer eller plätering (endast ett tunt skikt av guld över en annan typ av metall).
Till toppen av sidan.

 

Silver smycke köp guide:

Att shoppa för smycken kan vara roligt och spännande, speciellt när du visar upp ditt nya smycke för världen. Det kan dock bli lite överväldigande. Med så många smycken att välja mellan och så många olika priser för vad som verkar vara samma smycke så är det ovärderligt att du läser på lite innan du går och handlar. Självklart är det viktigt att ha en grundkunskap om ädelstenar, men silver förtjänar en del av din uppmärksamhet också. Det finns alltför många juvelerare där ute som kommer att vilseleda dig med falska beskrivningar och ta dina surt förvärvade pengar för något som gör huden grön!

Silver är faktiskt en av de mest använda metaller i världen. Den är mycket mjuk i sitt renaste tillstånd. Det är lika mjuk som guld faktiskt. Det är därför silver generellt är legerad med en annan metall, vanligtvis koppar. Men för att kunna anses som äkta (eller sterling silver), måste smycken göras av 92,5% silver. Det finns två andra mindre grader av silver som finns att köpa. Mynt silver är tillverkad av 90% silver. Silverpläterad är helt enkelt ett skikt av silver som är bundet till en oädel metall (genom ett mycket tunnt lager på utsidan).

Nu när du vet villkoren finns det några saker som du kan göra för att hjälpa dig att få bästa möjliga upplevelse när du shoppar silver smycken. Först och främst är det mycket viktigt att du litar på den butik/juvelerare du köper ifrån. Om din juvelerare inte är villig att guida dig genom smycke köp processen och hjälpa dig att förstå terminologin, är det ett gott tecken att du ska handla någon annanstans.

När du köper silver smycken, se till att det inte finns några synliga fläckar eller defekter på smycket. Kontrollera att klorna eller andra fästelementen fungerar och är säkra.

Kom ihåg! När du gör köper ett silver smycke så leta alltid efter märket 925, 0,925 eller Sterling Silver, detta är bevis för att silvret du köper är 92,5% ren, snarare än med en lägre andel av silver, som är en imitation göras med andra legeringar eller som pläteras med endast ett tunt skikt av silver. En lägre silverhalt kan orsaka ditt silver smycken till att mörkna eller bli grönt. Om innehållet av silver är högre än 92,5%, kan smycket vara för mjukt och kommer inte att hålla för vardags bruk.

Gemsheaven har många vackra äkta ädelstens silver smycken och vi erbjuder även en design service där du kan designa ditt eget smycke (guld eller silver) till ett otroligt förmånligt pris som startar vid 599kr.
Till toppen av sidan.